Soha ennyi kincset nem hoztak fel ilyen mélyről

Egy mélytengeri roncskutató csoport csak most hozta nyilvánosságra, hogy sikerült felszínre emelnie egy második világháború idején elsüllyesztett brit gőzhajó rakományát Namíbia közelében. A fedélzeten 2000 láda volt, több száz tonna ezüstpénzzel telerakva.

Az 1942-ben elsüllyedt SS City of Cairo roncsait még 2011-ben fedezte a Deep Ocean Search (DOS) egyik mélytengeri kutatócsoportja, John Kingsford vezetésével. A hajót az Atlanti-óceánban találták meg, 5150 méter mélységben. A felfedezés után a DOS kutatócsoportjának sikerült engedélyt szereznie és koncessziós megállapodást kötnie a brit kormánnyal az értékes rakomány felszínére hozására. A páratlan leletmentés azonban komoly kihívást jelentett számukra, ilyen mélységben ugyanis még soha sem hajtottak végre leletmentő akciót. Az ezüstpénzekkel teli ládákat végül távirányítású robotokkal emeleték ki az óceán mélyéről, még 2013 szeptemberében. A brit hatóságok azonban csak most adtak engedélyt a kutatócsoportnak arra, hogy beszámoljon a szenzációs kincsmentésről.

ssssswwwwwwwwww

A kutatócsoport körülbelül 50 millió dollár értékű ezüstpénzt emelt ki az SS City of Cairo fedélzetéről. A BBC információi szerint a brit kincstár azóta beolvasztotta és eladta az ezüstpénzeket. Arról viszont nincs információ, hogy a leletmentést végrehajtó brit kutatócsoport hány százalékos részesedést kapott. Gyakorlatilag az óceán mélyén heverő rengeteg ezüstpénz hivatalosan a brit állam tulajdona. Ezért kellett engedélyt kérniük a felfedezőknek a kiemeléshez.

cairo_1

Az SS City of Cairo-t 1942. november 6-án egy német U-68 tengeralattjáró süllyesztette el Szent Helén szigetétől körülbelül 700 kilométerre. A brit gőzhajó elvesztése hatalmas veszteség volt a háborúban álló londoni kormány számára, a fedélzetén szállított rengeteg ezüstpénzt ugyanis a háború finanszírozására szánták. Az SS City of Cairo a brit gyarmati kormány fennhatóság alá tartozó Bombay-ből indult utolsó útjára. Útvonalterve szerint a dél-afrikai Durban és Fokváros, illetve a brazíliai Pernambuco érintésével jutott volna el Angliába az értékes rakománnyal.

German U Boat

Az Atlanti-óceán a második világháború eme szakaszában csak úgy hemzsegett a német tengeralattjáróktól, amelyeknek az volt a feladatuk, hogy minden szövetséges hajót süllyesszenek el, így akadályozzák meg a briteknek szánt segélyek, felszerelések és fegyverek célba érését. Az SS City of Cairo a német U-boatok miatt cikkcakkban hajózott, nagyjából 12 csomós sebességgel, de hiába. A Karl-Friedrich Merten parancsnoksága alatt portyázó U-68 kiszúrta az óceánon, és két torpedóval elsüllyesztette, a fedélzetén 311 emberrel, és persze a kinccsel. Összesen 104-en haltak meg. Hatan akkor, amikor a hajót találat érte és elsüllyedt, 90-en az óceánon hánykolódó mentőcsónakokban vesztették életüket, 17-en pedig a kimentésük után.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez