Vietnami rizsből a kevesebb több lenne
A Mekong-deltában évente háromszor aratnak, de ez a minőség rovására megy.
Az AFP hírügynökség tudósítója Can Tho, a Mekong-delta legnagyobb városában és környékén járt. Ez a vidék Vietnam rizses kamrája. A délkelet-ázsiai ország sok nehéz időszakot élt át. Háborúkat és természeti katasztrófákat, amelyek mindig az alapvető élelmiszer, a rizs hiányával jártak együtt. Még a hetvenes évek második felében, az ország egyesítése után is, 1978-ig a rizst jegyre adták. De azóta nagyot változott a világ Vietnamban is. Ma Vietnam, Thaiföld után a világ második legnagyobb rizs exportőre, a hozamok a Mekong deltavidékén megnégyszereződtek. Fél évszázada még évente egy termést takarítottak be, ma hármat. De a megkérdezett mezőgazdasági szakértők szerint Vietnamban modellt kellene váltani a rizs termelésben. „Ha kevesebb, de jobb minőségű riszt termelnénk, ugyanakkora vagy nagyobb bevételre tehetnénk szert és a környezet sem károsodna”- mondta a Can Tho-i mezőgazdasági kutatóintézet munkatársa. A nagy terméshez sok rovarirtó kell, ez károsítja a környezetet. Jelenleg Vietnam kormányközi szerződések alapján adja el a legtöbb rizst, de alacsony áron. Sokan gyanítják, hogy az egyezményeket megkötő hivatalnokok kenőpénzt kapnak a külföldi vásárlóktól, ezért olyan alacsonyak az árak. A tudósok szerint a klíma változás hatással van a Mekong-deltára is, már nem mindegyik termőterület minősége megfelelő. Érdemes lenne a jó termőföldekre koncentrálni a rizstermelést és sok helyen át lehetne térni más kultúrákra – mondták a helyi szakemberek az AFP-nek. De a végső döntést a hanoi pártvezetés mondja ki, amely egyelőre nem akar szakítani a „rizs mindenek előtt” alapelvvel és a termelés mennyiségét tekinti elsődlegesnek. (Fotó:AFP)