Kitüntető figyelem Mugabénak Kínában

Kína, Peking – Mugabét az egyik legnagyobb afrikai vezetőnek tartják – Kínában. A nyugat-európaiak jelentős része viszont a diktátorok közé sorolja. Kína jó kapcsolatokat tart fenn az afrikai országgal, és egyértelművé tette, hogy érdekelt az együttműködés erősítésében. Peking most ki is tüntette az afrikai politikust.

 

 A kitüntetés alkalmából a kínai alelnök azt mondta, hogy Robert Mugabe az afrikai nemzeti felszabadító mozgalom leghíresebb vezetője, aki egyben nagyon jó barátja Kínának. A kínai politikus megerősítette: a jövőben szeretnék megszilárdítani a két ország közötti kapcsolatokat és kiszélesíteni az együttműködési területeket. Kína mezőgazdasági, bányászati és infrastrukturális projektekben érdekelt Zimbabwéban. Arról viszont nem érkeztek hírek, hogy Mugabe látogatása alkalmából sikerült-e konkrét beruházásokról vagy projektekről megállapodni.

Még márciusban a kínai vezetés 700 millió dolláros hitelt nyújtott Zimbabwébnak. A pekingi vezetés akkor jelezte Mugabénak, cserébe azt várja tőle, hogy ne államosítsa az országában működő kínai cégeket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez