Jön a vonat, megy a vonat Dél-Afrikában

Dél-Afrika, Pretoria – A dél-afrikai országok azt tervezik, összekötik vasúthálózatukat, hogy fellendítsék az egymás közötti kereskedelmet. Az érintett országok nem titkolt szándéka egy szabadkereskedelmi övezet létrehozása.

Dél-Afrika kivételével az összes környező ország elavult vasúthálózattal rendelkezik, amit még a gyarmatosítás idején építettek. Angolában és Mozambikban a több évtizeden át tartó polgárháború után még nem jutott sem pénz, sem idő a károk felszámolására. A dél-afrikaiak jelezték, készek új vonalakat építeni annak érdekében, hogy összekössék a már meglévő hálózatokat. Összesen 15 ország érintett a fejlesztésben, de lesz, aki önállóan vág neki a megvalósításnak.

Botswana például jelenleg azon fáradozik, hogy vasúthálózatát összekösse a mozambiki kikötőkkel. A hiányzó útvonalakat Zimbabwe érintésével, Dél-Afrika megkerülésével építenék meg. A namíbiaiak viszont a dél-afrikai vasúthálózathoz szeretnének csatlakozni. Szakértők szerint a legnagyobb kihívást nem a pénz jelenti, hanem a gazdaságos működtetés.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez