Brit óriásvállalat óriási adócsalása Zambiában

Zambia, Nagy Britannia –  A Zambia Sugar nevű cég, amely az Associated British Foods leányvállalata, 123 milliós profitjának mindössze a 0,5%-át fizette be adóként Zambia államkincstárába! Társasági adót egyáltalán nem fizetett, és a többi adót is úgy kerülte el, ahogy csak lehetett.

Adóparadicsomokba utalta át a pénzeket, ilyenkor általában Mauritius, Írország és Hollandia volt a célpont. A Zambia Sugar eközben egyre eredményesebb: a profitja nő és újabb befektetéseket tervez. Növeli cukorültetvényei számát, mert az európai piacon egyre nagyobb az igény a zambiai cukorra.
  A Zambia Sugar sikereiből maga Zambia nemigen profitál. Nick Clegg brit kormányfő helyettes a jövő héten afrikai körútra indul. A hatalmas adócsalás kapcsán ezt mondta:”Ezek a multik minket teljesen hülyének néznek! Amikor Nagy Britannia a G 8 szervezet soros elnöke lesz, akkor javaslatokkal állunk elő, hogy ilyesmi ne fordulhasson elő a jövőben!”- hangsúlyozta a brit miniszterelnök helyettes egy brit multi óriási adócsalásával kapcsolatban, Zambiában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez