Kínai segélyprogram Zimbabwénak egy régi barátság jegyében

Kína, Zimbabwe – Kína összesen 1,14 milliárd jüan értékben nyújt gazdasági és technikai segítséget Zimbabwénak. Ez kb. 180 millió dollárt jelent. Erről írt alá több szerződést Hararéban Huj Liangjü, kínai miniszterelnök-helyettes.

 

 Ebből a pénzből felújítják az ország legnagyobb repülőterét és közvetítő kocsit kap a zimbabwei közszolgálati rádió és televízió is. Joice Mujuru, Zimbabwe alelnöke hangsúlyozta, hogy a két állam kapcsolatai a függetlenség óta barátiak. Külön köszönetet mondott Kínának azért, hogy az ENSZ- ben megakadályozta a szankciókat Zimbabwe ellen. Mugabe elnök diktatórikus rendszerét a Biztonsági Tanács akarta gazdasági szankciókkal sújtani, de ezt Kína megakadályozta. Mugabe elnök valamikor maoista volt, és Peking ezért támogatta őt már a függetlenségi harc idején.

 

A kínai diplomácia azért gondol a jövőre is: a kínai delegáció találkozott a kormányfővel is, aki Mugabe ellenfele és Nkomoval, az ügyvezető elnökkel is, aki szintén nem a veterán elnök embere. A kínai delegáció vezetője hangsúlyozta, hogy Afrika problémáit úgy kell megoldani, hogy nem kell beavatkozni a belügyekbe. A kínai diplomáciának ez az alapelve igen népszerű minden autokrata rendszer számára Afrikában és másutt is…

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez