Kávésok – keserű szájízzel
A termelési kultúra éppen olyan viharvert, mint a farmokon lévő kávécserjék. A túl öreg növények a tönkretett talajon gyakran még betegek is: csökken a termés, kevesebb az export, bajban van Uganda egyik fő jövedelmi forrása.
A kilónként 2,4 dollárról 2,21 dollárra csökkent a kávé globális piaci ára, miközben az egyik fontos termelő országban további gondot jelent a megfelelő mennyiség és a minőség. Erről beszélt az Ugandai Kávéfejlesztési Hatóság menedzsere, James Kiiza. Tasakban is szokás számolni a kávémennyiséget, az exportot például így fejezik ki. A menedzser 3,44 millió tasakban, 409 millió dollárban határozta meg a 2014-es esztendőben elért eredményt, az egy évvel korábbi tasakszám még 3,67 millió volt és az ár is kedvezőbben alakult, hiszen 424 millió dollárt hozott a külföldi értékesítés. A fejlesztési hatóság termelési igazgatója is megszólalt a kávéfronton tapasztaltak miatt, szerinte ugyanis még mindig kezdetleges termesztési módszereket használnak az ugandai kis gazdaságokban, ezzel korlátozzák magukat mind a mennyiség, mind a minőség tekintetében. Francis Chesang hangsúlyozta, hogy sok, legalább 50 éves kávécserje ültetvény van az országban, a növények az úgynevezett biológiai optimum fölött vannak. Egy kávécserje ugyanis átlagosan negyven évig hoz jó termést. A talaj minősége sok kisgazda birtokán fokozatosan romlik, ezáltal a hozamok tovább csökkennek. Végül pedig a kávé is képes megbetegedni, ha nem megfelelő a növény gondozása.
Fotó: Europress Getty Images