Gyorsítják a francia uránkitermelést Nigerben

Niger, Párizs –  Erről állapodott meg a két ország államfője Párizsban. Részleteket nem közöltek részben azért, mert stratégiai fontosságú beruházásról van szó, részben pedig azért, mert félnek a terroristák fenyegetéseitől. Jelenleg az uránt kitermelő francia cég hat munkatársa van az AQIM fogságában valahol a Szahel övezetben …

 

 

Francois Hollande és Mahamadu Isszufu a kölcsönösen előnyös együttműködésről beszélt az uránkitermelés terén. A francia elnök közölte, hogy a francia cégek továbbra is privilegizált helyzetre tartanak igényt Nigerben. Imuraren közelében óriási uránkitermelés kezdődik 2014-ben, de Hollande elnök szerint ezt fel lehetne gyorsítani. Franciaország Németországgal ellentétben nem kívánja leállítani nukleáris programját. Niger államfője arra utalt, hogy olyan együttműködés kell, amelyikben mind a két fél megtalálja a számítását.
A két államfő ezenkívül természetesen megvitatta Mali helyzetét is, különös tekintettel arra, hogy Mali ideiglenes elnöke Párizsban lábadozik. Mind Franciaországot mind pedig Nigert aggasztja az, hogy az iszlamista terroristák berendezkednek Mali északi részén, és onnan egész Északnyugat Afrikát fenyegethetik.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez