A gazdaságot fenyegeti, ha nem esznek eleget az emberek

Bénin, Cotonou – Romba döntheti a benini gazdaságot az alultápláltság. A Nemzeti Élelmezési és Táplálkozási Tanács elnökének becslése szerint a következő tíz évben csaknem 1,4 milliárd eurót bukhat a benini gazdaság, ha nem esznek rendesen a beniniek.

 

Ördögi körbe juthat Benin, ha sürgősen nem tesz az alultápláltság ellen. A Nemzeti Élelmezési és Táplálkozási Tanács szerint a szegényes étrend miatt a fizikai és a szellemi tevékenység is romlik, ez pedig csökkenti a munkaképességet, ezáltal zuhannak az egyébként sem túl sikeres gazdasági mutatók. A szervezet végzett egy számítást, amely kimutatta, hogy az alultápláltság mennyivel csökkentheti a nemzeti összterméket a következő tíz évben. A nem megfelelő táplálkozás az egyes embereknél tíz százalékkal vetheti vissza a produktivitást, összességében pedig a nemzeti össztermék 2-3 százalékos csökkenését okozhatja. A jódhiány 52 milliárd közép-afrikai frankot (CFA), a vashiány 730 milliárd CFA-t és az ezek következményeként fellépő fejlődési rendellenességek további 131 milliárd frank hiány okozhatnak. Ez összesen csaknem 1,4 milliárd euró.

Az alultápláltság miatt az országban az ötévesnél fiatalabbak 82 százaléka, az anyák 64 százaléka vérszegény. Ennek leküzdésére most fogadott el stratégiai programot a kormány, amelynek részleteit egyelőre nem írta meg a benini sajtó.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez