Az elnök csatája a miniszterelnökkel

Szomália elnöke, Hassan Sheikh Mohamud nehezményezte, hogy a miniszterelnök, Abdiweli Sheikh Ahmed nem egyeztetett vele a kabinet átalakításáról. Az államfő közölte: minden változtatás érvénytelen, amíg nem hagyja azokat jóvá.

Az elnök heves reagálásának oka, hogy a jelenlegi igazságügyi minisztert, hűséges harcostársát és szövetségesét is menesztené a kormányfő. Szomália az elmúlt két évtizedben a helyi konfliktusok zűrzavarába süllyedt és csak nemrégiben, jelentős külső segítséggel kezdte meg a lassú, kínkeserves kilábalást a válságból. Minden konfliktus, ami az ingatag kormányzat gyengeségére utal, erősítheti az al Shabab nevű szélsőséges szervezetet, amelyet a nagyvárosokból ugyan kiszorítottak, de vidéken továbbra is erős a befolyása. Ráadásul fegyveresei bármikor, bárhol képesek lecsapni.

Ahmed decemberben került a miniszterelnöki posztra, miután befejezte pályafutását a szaúd-arábiai Iszlám Fejlesztési Banknál. Elődjét a törvényhozó hatalom mondatta le, mert összetűzésbe került az elnökkel – szintén a kabinet összeállításának kérdésében. A miniszterelnöknek már csak ezért sem ártana óvatosan cserélgetnie a kádereket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez