Élest lőszerrel lőttek a tömegbe az ENSZ katonák

Több százan gyűltek össze az ENSZ békefenntartók bázisa előtt Beniben, hogy tiltakozásukat fejezzék ki a kéksisakosok tehetetlensége ellen. A térségben (Észak-Kivu) ugyanis ismét erőre kaptak a lázadók, akik több tucat falut és ártatlan civileket mészároltak le anélkül, hogy a békefenntartók közbe léptek volna.

A feldühödött tüntetők azt követelték a városban állomásozó békefenntartóktól és a kongói kormányerőktől, hogy vonuljanak ki, mert képtelenek megvédeni őket és a környéken élőket a lázadóktól. Szemtanúk a Reuters hírügynökségnek arról számoltak be, hogy két ember meghalt, amikor a kéksisakosok és a kongói katonák éles lőszerrel lőttek a tömegbe, hogy elkergessék őket a bázis elől. A helyi rendőrség is megerősítette, hogy a tüntetés során ketten meghaltak, de még nem tisztázott, hogy valójában kik lőttek a tüntetők közé. Az ENSZ misszió szóvivője az incidensről csupán annyit mondott, hogy kivizsgálják az esetet, míg a kongói hadsereg nem volt hajlandó nyilatkozni a történtekről.

Angels Kavtirwaki a helyi civil szervezetek szóvivője elmondta, hogy az elmúlt hetekben történt súlyos mészárlások miatt mindenki hatalmasat csalódott a békefenntartókban, akiknek az lett volna a kötelessége, hogy megvédjék az ártatlanokat és elfogják a mészárlásokat végrehajtó lázadókat. A lázadók felbukkanása óta mindenki fél és retteg – mondta Kavtirwaki, aki azt is elmondta, hogy a környéken élő fiatalok önvédelmi csoportokat hoztak létre és elbarikádozták településeiket.

Észak-Kivu a Kongói Demokratikus Köztársaság egyik legproblémásabb tartománya, ahol hemzsegnek a különböző lázadó szervezetek. A békefenntartók és a kongói kormányerők egy éve átfogó offenzívát indítottak, hogy leszámoljanak a térségben működő lázadó csoportokkal és egy időre sikerült rendet teremteniük, de az elmúlt hetekben ismét súlyos vérengzésekre került sor. A hatóságok az ugandai ADF-Nalu milíciát vádolják a mészárlások elkövetésével, amely az M23 lázadó szervezet felszámolása után kapott erőre. Jelenleg az ADF-Nalu számít a legerősebb fegyveres szervezetnek Észak-Kivuban. (fotó:Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez