Kiutasították a béke szószólóit Kenyából

Menedékjogért folyamodott egy népszerű szomáliai zenekar Hollandiában.

A Waayaha Cusb szomáliai együttes szeptemberben hagyta el Nairobit, mert egy jótékonysági koncertre volt hivatalos Hollandiában. A zenekar énekesnője, Falis Abdi Mohamud elmondta, hogy a kenyai hatóságok minden okmányukat elvették, amikor felszálltak az Amszterdamba tartó repülőgépre. A kenyai bevándorlási hivatal pedig megfosztotta őket menekült státuszuktól és megfenyegették őket, hogy visszatérésük esetén kitoloncolják őket Szomáliába.

Az együttes tagjai jelenleg is Hollandiában vannak, annak ellenére, hogy október 11-én lejárt a tartózkodási engedélyük. A zenészek most abban bíznak, hogy a holland hatóságok menekült státuszt biztosítanak nekik, különben vissza kellene térniük Szomáliába, ahol a radikális iszlamista lázadók vérdíjat tűztek ki a fejükre. Az együttes énekesnője azonban elmondta, hogy mindenképpen szeretne visszajutni Kenyába, mert három gyermeke jelenleg is ott tartózkodik.

A Waayaha Cusb magyarul azt jelenti, hogy „Új hajnal”. A zenekar 2004 óta működik: számos nemzetközi zenei fesztiválon vett már részt, és köztudottan békepárti. Zenéjében többször elítélte a radikális iszlamista al Shabab lázadó szervezet tevékenységét és szélsőséges nézeteit. A lázadók ezért 2007-ben megölték a zenekar korábbi frontemberét, Shine Akhyart.

Kenyában jelenleg több mint két millió szomáliai él, akik a polgárháború elől menekültek el. A kenyai kormány pedig több mint két éve küzd a radikális iszlamistákkal Szomáliában. Az al Shabab ezért bosszúhadjáratot indított Kenyában. Az egyik legvéresebb akcióját tavaly hajtotta végre Nairobiban, amikor fegyveresei lerohanták a Westgate bevásárlóközpontot, és több mint 60 ártatlan emberrel végeztek. A kenyai kormány azóta folyamatosan zaklatja az országban tartózkodó szomáliai menekülteket, mert azok szerintük támogatják az iszlamista terroristák tevékenységét.

{youtube}MOpzxE0siec{/youtube}

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez