A réz aranyat ér Zambiában

 

Zambia, Lusaka – Megduplázná rézkitermelését Zambia a következő években. Ezzel a világ ötödik legnagyobb réz állama lenne. Kérdéses azonban, hogy ebből jut-e majd a zambiaiaknak is, mert most nem sokat kapnak vissza a rézbányászatból.
A mostani évi 700 ezer tonnáról a következő három év alatt 1,5 millió tonnára növelnék a rézkitermelést Zambiában. Ezzel a növekedéssel a világ ötödik legnagyobb réz exportőrévé válna az ország. A rézbányák kanadai, egyesült államokbeli és kínai cégek kezében vannak. A társaságok számára most is kedvező a gazdasági környezet, hiszen az erőtlen adóhivatal szeme előtt trükköznek a könyveléssel, vélik többen is a zambiaiak közül. A sajtó összesítése alapján 12 bányászati cégből mindössze egyetlen egy fizet adót, a többi jelentős veszteségeket
mutat ki a könyvelésében, annak ellenére, hogy a réz világpiaci ára szárnyal. Eközben egy újabb kínai cég fektet be a bányászatba. Külszíni bányát nyitnának, ahol a szabad ég alatt végeznék azokat a kémiai folyamatokat, amelyekkel ki lehet nyerni a rezet.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez