Eiffel torony, avagy mennyi pénzt kapott a francia cégtől Zuma alelnök?

A Thales nevű francia cég fegyvereket szállított Dél-Afrikának, ahol akkoriban Jacob Zuma volt az alelnök. Az Eiffel torony kód azt jelezte: Zuma mindenben támogatja a franciákat, és cserében egy zsák pénzt kap, a luxusautókról és a francia divat kreációkról már nem is beszélve.

Mindez régen köztudott volt Dél-Afrikában ám most a közvetítő eskü alatt vallott a bíróságon! Ez azt jelenti, hogy ami eddig csak kínos pletyka volt, az ma már jogilag létező tanúvallomás egy hiteles szereplőtől, aki a hat évig közvetített a francia cég és Dél-Afrika között. Jacob Zuma elnöknek sok korrupciós ügye volt, de a bíróság előtt ügyes ügyvédei mindegyiket megnyerték.

Általában úgy, hogy formai hibákat találtak a vádakban és a tanúvallomásokban. Néha pedig úgy mászott ki a csávából Zuma elnök, hogy emberei magukra vállalták a megvesztegetést és szépen bevonultak helyette a börtönbe. Jacob Zumat 2009-ben választották meg először Dél-Afrika elnökének, idén újraválasztották. De elnöki pályafutását is számtalan korrupciós botrány kíséri: vidéki házát államköltségen újították fel- méregdrágán, holott kizárólag magáncélra használta azt!

Zuma elnök családja sem mentes a korrupciós vádaktól: négy feleségétől több mint 20 gyereke van! Közülük többen kerültek az igazságszolgáltatás látókörébe különböző korrupciós ügyek miatt, de ezeket valahogy mindig elsikálták Zuma elnök ügyes és drága ügyvédei. Vajon most a Sunday Times leleplezése után is ez lesz a helyzet? Kevesen kételkednek benne Dél-Afrikában, hogy igen, most sem bukik meg a bíróságon Jacob Zuma elnök, akinek egész pályafutását korrupciós botrányok kísérik…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez