Nyomkövető nyakörv mentette meg a leopárd életét

Drótcsapdába esett leopárd életét sikerült megmenteni Dél-Afrikában.

A leopárd 48 óráig szenvedett egy illegálisan kihelyezett drótcsapdában, a Pretoria közelében található Magaliesberg-hegységben. John Power ökológus elmondta, hogy „Brandy” – a leopárd- súlyosan ki volt száradva, és a teste teljesen bele volt gabalyodva a kifeszített drótba, ami majdnem belehasított a tüdejébe. A meggyötört állatot végül a „Leopards for the Future” mentőegység emberei találták meg és szállították el a johannesburgi Charlotte Maxeke Kórházba. Kés fél óra telt el, mire az orvosoknak sikerült a leopárdot megszabadítani a drótoktól és összevarrni a sebeit. Szerencsére Brandy azóta jól van és az állapota stabil. A vizsgálatok során pedig az is kiderült, hogy a nőstény leopárd vemhes.

Brandyt négy hónapja engedték szabadon egy műholdas nyomkövető chippel ellátott nyakörvvel. John Powers azt mondta, hogy a nyomkövető nélkül valószínűleg nem tudtak volna segíteni a bajba jutott állaton. Brandyt most egy ideig megfigyelés alatt tartják, és amikor teljesen felépült, ismét szabadon engedik a vadonba. Powers elmondta, hogy jelenleg egy biztonságos területet keresnek számára, ahol nincsenek csapdák és ahol nyugodtan világra hozhatja utódait. Brandyt azért nem akarják állatkertbe zárni, mert attól félnek, hogy túlzott stressz hatás éri, ami azzal a következménnyel járhat, hogy szülés után megöli csemetéit. A fogságban tartott nagymacskáknál ugyanis ez elég gyakran megtörténik – mondta Dr. Katja Koeppel, a johannesburgi állatkert orvosa.

A Leopards for the Futre szervezetet idén januárban alapították azzal a céllal, hogy megóvják a leopárdokat az orvvadászoktól.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez