“Ipari méretű” az elefántok orvvadászata Mozambikban

Orvvadászok szeptember első két hetében 22 elefántot mészároltak le Mozambikban. A környezetvédők hétfői bejelentésükben hangsúlyozták, hogy a bűnszervezetek a mészárlásokat most már „ipari” nagyságban űzik.

 A délkelet-afrikai ország legnagyobb vadmenedékének (Niassa) adatai alapján Carlos Pareira, a Wildlife Conservation Society (WCS) tanácsadója elmondta, csak a hónap első két hetében 22 ormányossal végeztek. A fővárosban, Maputóban tartott találkozón ismertette a számokat mozambiki szakértőknek, a politika képviselőinek és diplomatáknak.

Mozambikot egyre nagyobb nyomás alá helyezik a nemzetközi természetvédelmi szervezetek, hogy tegyen többet az elharapózó orvvadászat ellen. Mostanáig nem tekintették bűntettnek az orvvadászatot, és a letartóztatottak gyakran illegális fegyverek birtoklásáért fizetendő bírsággal megúszták a felelősségre vonást.

Júniusban azonban elfogadtak egy új törvényt, amely súlyosbítja az orvvadászat büntetését, a védett fajok pusztítása esetén többek között nagyobb bírságokkal és akár 12 évig terjedő börtönbüntetéssel.

A kétnapos szemináriumot a nemzeti ügyészségi iroda szervezte, célja bemutatni az új törvényt az érintetteknek. A New York székhelyű WCS figyelmeztetett, hogy a bűnszervezetek évente 1500-1800 elefántot ölnek meg, nagyrészt Mozambik északi részén.

A hatalmas Niassa rezervátum kétszer akkora, mint a dél-afrikai Krüger Nemzeti Park, részben a WCS felügyeli a mozambiki hatóságokkal karöltve. Az orvvadászok általában automata fegyvereket és nagy kaliberű vadászpuskákat használnak, de bozótban elrejtett karókat is bevetettek már az állatok megsebesítésére a part menti Querimbas rezervátumban. Ez az eljárás üszkösödés révén lassú és fájdalmas haldoklást eredményez. Az északi Tete tartományban pedig megmérgezik a vízforrásokat, ezzel nemcsak az elefántokat pusztítva el.

Pareira szerint az ország északi részén az ormányosok mészárlása soha nem látott, szinte már ipari méreteket öltött.

A Mozambikból származó elefántcsontot hongkongi és tajvani piacokig követték, de a belőlük készült csecsebecsék és faragványok a maputói piacokon is előfordulnak.

Bár az új törvényt júniusban hagyták jóvá, csak az év végén lép életbe.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez