Murszi támogatói felháborítónak tartják Kerry kairói látogatását

Az egyiptomi nép nem hagyja, hogy Washington a terrorellenes összefogásra hivatkozva beavatkozzon a térség ügyeibe – áll a mintegy negyven iszlamista pártot és csoportot tömörítő Nemzeti Szövetség a Jogszerűség Támogatásáért közleményében.

 A tavaly megbuktatott egyiptomi elnököt, Mohamed Murszit támogató pártszövetség elítélte az amerikai külügyminiszter hétvégi kairói látogatását, mert szerintük John Kerry csupán a “cionisták” és Washington érdekeit akarja védeni az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista milícia elleni nemzetközi összefogással – írta hétfői számában a Daily News Egypt című napilap.

Az egyiptomi nép nem hagyja, hogy Washington a terrorellenes összefogásra hivatkozva beavatkozzon a térség ügyeibe – áll a mintegy negyven iszlamista pártot és csoportot tömörítő Nemzeti Szövetség a Jogszerűség Támogatásáért közleményében. A koalíció szerint Kerryt az emberek többsége nem látta szívesen, de ő ennek ellenére találkozott a “puccsista vezetőkkel”, amely kifejezéssel egyebek mellett a Murszi elmozdítását levezénylő jelenlegi elnökre, Abdel-Fatah asz-Szíszire utaltak.

Az iszlamisták szerint az IÁ keltette válságot mesterségesen idézték elő, és Egyiptom bevonása az Egyesült Államok által szorgalmazott hadjáratba csak az észak-afrikai ország nemzetbiztonságának további gyengítését és a “cionista-amerikai” jelenlét szilárdítását szolgálja.

Kerry eddig mintegy negyven ország – azon belül tíz arab állam – támogatását nyerte el az IÁ elleni “koordinált katonai hadjárathoz”, amelyet Irakon túlra, a radikálisok szíriai állásaira is ki akarnak terjeszteni.

Az egyiptomi iszlamisták véleményét – miszerint az IÁ amerikai találmány, amely a Közel-Kelet megosztottságát és kiszolgáltatottságát szavatolja – sokan osztják az arab világban, s gyakran hallani ennek megfelelő következtetéseket az egyébként ellentétes világnézetet képviselő politikusok szájából.

A libanoni síita milícia és egyben politikai erő, a Hezbollah vezetője határozottan elutasítja a libanoni miniszterelnök pozitív reakcióját Kerry felhívására. Haszan Naszrallah kijelentette, országa nem küzd együtt az IÁ elleni harcban azokkal, akik ezt a “szörnyeteget” létrehozták – olvasni hétfőn a libanoni al-Ahbár napilap internetes oldalán.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez