Francia információk alapján ölték meg az amerikaiak az Al Shabab főnökét

Hétfőn végeztek amerikai drónok Ahmed Abdi Godane-nal, aki az Al Shabab főnöke volt. Francois Hollande elnök adott utasítást a francia hírszerzésnek, hogy ossza meg a fontos információkat a Pentagonnal.

Franciaország az első számú partnere lehet, az USA-nak a Kalifátus elleni harcban- ez derül ki a Le Figaro cikkéből. Francois Hollande volt az első nyugati vezető, aki Irakban járt azt követően, hogy Obama elnök bejelentette: koalíciót hoz létre a Kalifátus ellen, mely Irak és Szíria területén működik. A DGSE, a francia hírszerzés igen tájékozott a terrorizmus ügyeiben, de eddig nem volt igazán szoros az együttműködés az Egyesült Államokkal. A francia államfő döntése alapján a DGSE a jövőben minden fontos terrorizmussal kapcsolatos információt megoszt a CIA-val.

Ennek az újtípusú együttműködésnek volt az első jó példája az Al Shabab főnökének kilövése. A franciák Djiboutiban fontos hírszerző központot tartanak fenn, innen figyelik Szomáliát. A DGSE több emberét ölte már meg az Al Shabab Szomáliában. Az amerikaiak eddig Izraellel és a brit hírszerzéssel működtek szorosan együtt a Közel-Keleten, most ehhez csatlakozik Franciaország is. Ez érintheti Líbiát is, ahol Párizs külföldi katonai rendcsinálást tart elkerülhetetlennek. Ez viszont nem megy Amerika nélkül. Obama elnök nagyon óvatos ebben az ügyben, mert nem híve semmiféle katonai beavatkozásnak. Minthogy azonban Líbiában katasztrofális helyzet alakult ki Kadhafi bukása után, még az USA nagykövetét is megölték, lehetséges, hogy Franciaország és az USA együttműködése a Kalifátus elleni harc és az Al Shabab főnökének kilövése után Líbiában folytatódik majd, ahol az iszlamista milíciák teljesen átvették a hatalmat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez