Német iszlamistákat vettek őrizetbe Kenyában

Két német állampolgárt vettek őrizetbe a kenyai hatóságok, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a Szomáliában és Kenyában is tevékenykedő al-Shabaab iszlamista terrorszervezet tagjai – közölték kedden a nairobi hatóságok.

 A két férfit még augusztus 29-én vették őrizetbe a kenyai fővárosban, ahova Szomálián keresztül érkeztek. A nairobi hatóságok szerint a két német Szomáliában csatlakozott a “kormány ellen harcoló fegyveres csoporthoz”, azaz az al-Shabaabhoz.

Egyelőre kihallgatásuk folyik, vádat még nem emeltek ellenük. A rendőrség szerint az egyik gyanúsított, Warsame Abdul Wahid szomáliai származású.

Egy német tisztviselő a Reuters hírügynökség kérdésére megerősítette, hogy az ország két állampolgárát őrizetben tartják Kenyában, de részleteket nem közölt.

Az al-Shabaab már egy évtizede folytat – állítása szerint – dzsihádot, muzulmán szent háborút Szomáliában, ahol 2006 és 2011 között jelentős területeket tartott ellenőrzése alatt, míg három éve az Afrikai Uniónak az ENSZ által is támogatott csapatai visszaszorították a szélsőséges csoportot.

Azóta az al-Shabaab Kenyában is támadásokat hajtott végre, megtorlásként azért, mert kenyai katonák is részt vesznek az Afrikai Unió szomáliai missziójában. Az al-Shabaab az egyik legnagyobb nemzetközi visszhangot kiváltó terrorcselekményét is a kenyai fővárosban, Nairobiban követte el, ahol az iszlamista csoport fegyveresei tavaly szeptemberben megtámadtak egy bevásárlóközpontot, és ott több mint hatvan embert megöltek.

A csoport korábbi vezetőjével a napokban egy amerikai légicsapás végzett, ezért az al-Shabaab újabb megtorló támadásokat ígért.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez