Külföldre szökött a parlament elnöke, akit gyerek kereskedelemmel vádolnak

A nigeri parlament megszüntette Hama Amadou mentelmi jogát, és az igazságszolgáltatás kezére adta az országgyűlés elnökét. Hama Amadou egyik neje előzetesben csücsül gyerek kereskedelem gyanújával. A parlament elnöke a hírek szerint Burkina Fasoba szökött…

17-en vannak előzetesben a nemzetközi gyerek kereskedelem ügyében, mely megrázta az egész elitet Nigerben. Mi történt? Niger az az ország a világon ahol a legtöbb gyerek születik, egy nő átlagosan 7 gyermeknek ad életet. Nagy szégyen egy nőnek, ha nincs gyereke! Ezért aztán azok a gazdag és befolyásos nők, akiknek valamilyen oknál fogva nem lehet gyerekük, mindent megtesznek, hogy szerezzenek egyet vagy akár többet is! Terhesség nélküli szülésnél hívják ezt Niger fővárosában, ahol az elit sok családja szerzett így gyereket.

Hol? A szomszédos Nigériában! Ott istenhátamögötti klinikákon szegény anyák eladják az újszülött gyerekeket- nem is túl drágán. Az ügyészség szerint így szerzett magának gyereket a parlament elnökének kedvenc felesége is, akit ezért lecsuktak. Niger lakosságának egy része muzulmán, ezért négy nej engedélyezett! Előzetesben van egy államminiszter is. Hama Amadou eddig azt állította, hogy politikai perről van szó: fő ellenfele, az államfő így akarja őt kicsinálni! A parlament elnöke egyáltalán nem bízik abban, hogy az igazságszolgáltatás tárgyilagosan ítélné meg az ügyét. Ezért menekült Burkina Fasoba.
A probléma csak az, hogy az elit belviszálya a gyerek kereskedelem ügyében épp akkor éleződött ki amikor az egész térségben megnőtt az iszlamista terrorizmus veszélye!

A szomszédos Nigériában Abubakr Shekau, a Boko Haram főnöke kikiáltotta a Kalifátust! Nigerből indulnak az amerikai drónok a Boko Haram mozgásának feltérképezésére. Itt állomásoznak francia csapatok is, melyek Maliból elűzték az iszlamista milíciákat. Niger stabilitása tehát kulcsfontosságú az iszlamista terrorizmus elleni harcban, és csak remélni lehet, hogy a parlamenti elnök szökése nem okoz végzetes szakítást az eliten belül Nigerben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez