Kínai HÉV jár majd Etiópia fővárosában (videóval)

Elkészült az Etiópia fővárosába szánt első városi vasúti szerelvény az északkelet-kínai Csangcsunban. Nemsokára kiképzik az etióp vonatvezetőket és karbantartókat is – számolt be a Hszinhua hírügynökség kedden.

 A beruházás 475 millió dollárba kerül, a 2400 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő Addisz-Abeba 41 zöld-fehér szerelvényt kap. Maximális sebességük 70 kilométer lehet óránként, ablakaik védelmet nyújtanak az ultraibolya sugárzás ellen is. A vonatokat lehetőség szerint “árvízállóvá” is teszik.

Az etióp fővárost hosszanti és keresztirányban átszelő vasút építésének fővállalkozója a China Railway Engineering Corporation. A kocsik gyártója, a China CNR Changchun Railway Vehicles tavaly novemberben kapta meg a megrendelést, amely az első komoly afrikai szállítása lesz.

{youtube}KOuvCVfSuYM{/youtube}

Kína 1995 óta exportál városi vasúti szerelvényeket, elsősorban Brazíliába, Délkelet-Ázsiába és a Közel-Keletre, de Ausztráliában is futnak belőlük. 2004-ig a külföldi eladások nem voltak jelentősek, értékben épp csak megközelítették az 500 millió dollárt.

2013-ban a megrendelések már 900 millió dollárra rúgtak, több mint 100 szerelvényt értékesítettek ekkor. Az összesen több milliárd dolláros értékű üzletből 100 millió dollárt tett ki az afrikai megrendelés. A CNR egyébként már az 1970-es évektől jelen van Afrikában, akkoriban mozdonyokat szállított a Tanzánia-Zambia vasúthoz.

A kínai szakemberek nagy lehetőséget látnak az afrikai piacban, különösen Dél-Afrikában, Kenyában, Nigériában és Zimbabwében, mivel ezek az országok fejlesztik a városi közlekedést. Helyiérdekű vasutak már vannak Algériában, Egyiptomban, Marokkóban és Tunéziában. Földalattija csak két afrikai fővárosnak, Kairónak és Algírnak van.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez