90 euro fixszel a csádi közalkalmazott nem viccel

 

Pénz nélkül nem megy!- sztrájkolnak a közalkalmazottak Csádban ahol egy pedagógus 90 eurot keres egy hónapban, ha megkapja…

Csád, N’Djamena-  A szakszervezetek felhívására háromnapos sztrájkot tartanak a közalkalmazottak Afrika egyik legszegényebb országában. Csádban.50 %-os fizetésemelést követelnek, no meg persze azt, hogy meg is kapják a fizetésüket. Sok közalkalmazott csak úgy jut fizetéséhez, hogy alkalmaz egy pénzbehajtót, aki szolgálataiért cserébe lecsippenti a nyomorúságos munkabérek 25%-át!
  Tavaly novemberben Idriss Deby köztársasági elnök és a szakszervezetek hosszas viták után megállapodtak abban, hogy a közalkalmazottak bére 2014-ig fokozatosan 40%-kal emelkedik. Az ígéret szép szó, de ebből például nem lett semmi. Deby elnök, aki 1991 óta irányítja vaskézzel Csádot közölte: nincs pénz a béremelésekre! Fedezzetek fel új olajkutakat!- tanácsolta gúnyosan a szakszervezeteknek. Az elnök az ország olaj jövedelmét nagy infrastruktúra beruházásokra fordítja, melyeken aztán ő is és hívei is szépen meggazdagodnak. Bérekre meg nem jut. A szakszervezetek szerint le kellene állítani a presztízs beruházások egy részét, és ki kellene fizetni a közalkalmazottaknak azokat a pénzeket, melyekről korábban megállapodtak.
   Milyen bérekről van szó? A France 24 televízió helyszíni riportja szerint egy katona, aki kiemelt jövedelmet élvez, egy hónapban 380 euróra számíthat. Egy pedagógus 90- re. És mennyit ér mindez? Mi van a piacon? Egy zsák rizs 60 euro! Ráadásul a közalkalmazottak jelentős része nem kapja meg a bérét a fizetés napján. Ekkor kénytelen alkalmazni egy kijáró pénzbehajtót, aki cserébe lecsippenti bére 10-20-25%- át! Ez ellen tiltakoznak most a szakszervezetek Csádban háromnapos sztrájkkal. Csád az ENSZ szegénységi listáján a 183-ik helyen szerepel, Afrikában is a legszegényebbek közé tartozik, a jövedelmek elosztása pedig a legkevésbé sem követi a szociális szempontokat a koldusszegény országban.


(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez