Orosz üzleti delegáció készülődik Etiópiába

Sergey Lavrov orosz külügyminiszter hamarosan hivatalos látogatást tesz Etiópiába, hogy kétoldalú gazdasági és politikai kérdésekről, illetve konkrét kereskedelmi és üzleti lehetőségekről tárgyaljon az etióp kormánnyal.

Várhatóan az orosz külügyminiszter és delegációja szeptember végén utazik Etiópiába. Lavrov külügyminiszter a tervek szerint megbeszéléseket fog folytatni Mulatu Teshone köztársasági elnökkel, Hailemaraim Desalegn miniszterelnökkel illetve Tedros Ashanom külügyminiszterrel. Az orosz külügyminisztert gazdasági szakemberek és üzletemberek is elkísérik, akik befektetési lehetőségekről és konkrét üzletekről tárgyalnának etióp kollégáikkal.

Egy etióp kormányzati forrás arról számolt be, hogy orosz üzletemberek élénken érkelődnek az etióp olaj- és földgáz tartalékok iránt. Az orosz energetikai cégek pedig készen állnak arra, hogy befektessenek az etióp energetikai szektorba és részt vegyenek az olaj és földgáz kitermelésben. Orosz cégek emellett szeretnének részt venni az etióp erőművek fejlesztésében, újak építésében és a vasúthálózat bővítésében illetve modernizálásában. Az oroszok ezen felül komolyan érdeklődnek különböző befektetési lehetőségek iránt, köztük a bányászatban, mezőgazdaságban és a virágtermesztésben.

Oroszország számára Etiópia régóta stratégiai fontosságú ország Afrikában. A két ország kapcsolatai hosszú időkre nyúlnak vissza és Etiópia az egyik elsőszámú vásárlója az orosz fegyvereknek és haditechnikának. Etiópiában jelenleg 30 orosz cég működik, emellett az orosz kormány az egyik legnagyobb hitelezője az országnak. Az etióp légitársaság pedig a tervek szerint hamarosan menetrendszerinti járatokat indítana Moszkvába.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez