Tömegsztrájk után tömeges elbocsátás Dél-Afrika legnagyobb platina bányájában

Dél-Afrika, Rustenburg – 12 ezer bányászt küld el az Anglo-American Platinum Dél-Afrikában. A világ legnagyobb platina kitermelő cége összesen 28 ezer bányászt foglalkozatatott eddig. A bányászok vadsztrájkokat tartottak egy hónap óta Dél-Afrika legnagyobb platina bányájában, Rustenburgban.

  A bányászok fizetésemelést követelnek: 16 ezer randot, vagyis kb. 1450 eurót szeretnének kapni egy hónapban. A munkaadó elutasítja ezt a követelést. Csütörtökön egy bányász meghalt az összecsapásokban. A hét elején öten veszítették életüket Rustenburgban, amikor a sztrájkoló bányászok összecsaptak a rendőrséggel.
  A kormányzó ANC főtitkára kijelentette: a munkaadóknak javítaniuk kell a bányászok helyzetén, de a vadsztrájkok megengedhetetlenek.”Hagyjuk, hogy a rendőrség tegye a dolgát!”- mondta az ANC főtitkára. A sztrájkoló bányászok mindennek ellenére nem hátrálnak: egyik vezetőjük közölte, hogy továbbra is kitartanak a követelésük mellett és nem veszik fel a munkát. A sztrájktörőket pedig megakadályozzák, hogy a helyükre lépjenek Dél-Afrika legnagyobb platina bányájában, Rustenburgban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez