A világon Dél-Szudánban a legnagyobb az éhség veszélye

Ezt állapította meg az ENSZ BT 15 tagja egyhangúan. A 2011-ben függetlenné vált országban polgárháború dúl, amely miatt már több mint 1,5 ember kényszerült arra, hogy elhagyja otthonát.

Július végén kellene újrakezdődnie a tárgyalásoknak Salva Kiir államfő és egykori alelnöke, Riek Machar között. Ezek a tárgyalások már többször megszakadtak annak ellenére, hogy az afrikai közvetítők mindent elkövettek a siker érdekében. De amikor született is megállapodás Addisz Abebaban akkor is szinte azonnal megszegte azt valamelyik fél Dél-Szudánban.

Miért öli egymást Dél-Szudán népe? Egyrészt etnikai okból: az elnök az egyik nagy törzs vezére, a volt alelnök a másiké. Miért küzdenek? Az olajért! Dél-Szudán exportjának több mint 90%-át az olaj exportja adja. Az olajjövedelmekből tartják fenn az államot és a hadsereget. Akié az olajpénz azé a hatalom! De ez fordítva is igaz: akié a katonai hatalom azé az olaj! Patthelyzet van, melynek feloldása egyáltalán nem könnyű.

Közben pedig pusztít az éhség: a táborokban rakásra halnak a gyerekek és a legyengült felnőttek. Az ENSZ küld segélyt, de ennyi embernek ez nem elég. Ezért hívta fel arra az ENSZ Biztonsági Tanácsa a figyelmet, ha nem történik változás, akkor óriási éhség katasztrófa fenyegeti Afrika legfiatalabb államát, Dél-Szudánt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez