Hatalmas patkányt fogtak Dél-Afrikában

A 40 cm hosszú és több mint fél kilót nyomó patkányt egy egyetemi kutató fogta be Diepslootban.

Régóta komoly problémát jelentenek a folyamatosan szaporodó és egyre nagyobbra növő patkányok Dél-Afrikában. A nagyvárosok gyakorlatilag hemzsegnek a macskaméretű egyedektől, amelyek nem riadnak vissza attól, hogy befészkeljék magukat az emberek otthonába és rátámadjanak a házi kedvencekre. Az egyik dél-afrikai patkányirtó cég vezetője elmondta, hogy már minden szert és eszközt bevetettek annak érdekében, hogy megakadályozzák a patkányok szaporodását, de hiába. „Ezek a patkányok évről-évre nagyobbak és egyre agresszívabbak” – mondta Cobus Kellerman, aki megjegyezte, hogy Sowetóban vannak a legnagyobb patkányok, ahová rendszeresen jár irtani.

A dél-afrikai tudósok azonban még mindig nagyon keveset tudnak az országban élő patkány populációról. A Pretoriai Egyetem ezért több mint egy éve végez tudományos kutatásokat, hogy megállapítsák pontosan milyen fajok élnek az országban és azok mekkorára képesek megnőni.

Rolanda Julius a Pretoriai Egyetem doktorandusza elmondta, hogy a városokban főként fekete és barna patkányokat találni, amelyek áltagosan 25 cm hosszúak és 300g-ot nyomnak. A nyomornegyedekben azonban ennél sokkal nagyobb példányok is előfordulnak, amelyek akár egy méteresre és több kilóra is megnőhetnek. A patkányok amellett, hogy rendkívül kártékonyak járványügyi szempontból is rendkívül veszélyesek – tette hozzá Rolanda.

A patkányok rendkívül találékony és alkalmazkodó állatok. Évente akár többször is képesek szaporodni. Egy nőstény áltagosan 3-10 utódot hoz világra, amelyek 8 hetes korukban válnak ivaréretté.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez