Nem a hadihajók, hanem a gazdasági fejlődés győzheti le a kalózkodást Szomáliában

Megélhetési bűnözés a kalózkodás Szomáliában!- állapítja meg egy friss tanulmány, mely szerint a klánok vezérei azért támogatják a kalózokat, mert nincs más megélhetési forrásuk. A kalózkodás több mint 400 millió dollár hasznot hozott a kalózoknak Szomália partjainál.

Amerika, az európai hatalmak, Kína és Oroszország hadihajókat küldött Afrika Szarvához, és ezzel jelentősen csökkentette a kalózkodás veszélyét, de nem szüntette azt meg! Szomália lakóinak döntő többsége ma is a létminimum közelében vegetál. A klánok vezetői, akik a valódi döntéseket hozzák, azért támogatják a kalózokat, méret másképp nem tudnak pénzt csinálni és munkát adni a klán tagjainak!

Mit lehet tenni? Gazdasági fejlődésre van szükség! Néhány város Szomáliában már megszakította a kapcsolatot a kalózokkal, mert megindult a gazdasági növekedés- külföldi segélyekből. Szomáliának mindenekelőtt utakra és modern infrastruktúrára van szüksége. Enélkül ugyanis a gazdasági fejlődés elszigetelt marad, abban az országban ahol a klánok uralkodnak.

Ezek a klánok gyakran a kalózokat vagy épp az iszlamista milíciákat támogatják. Az Al Shabab milícia jelentős gazdasági erő is. Pénze jórészét abból szerzi, hogy ők irányítják az igen jövedelmező elefántcsont csempészetet Afrikának ezen a részén. De benne vannak a kábítószer üzletben is. Sok fiatal azért jelentkezik az iszlamista milíciákba vagy épp a kalózok soraiba, mert nem talál másutt munkát! Ha lenne működő munkaerőpiac, akkor ezek a törvényen kívüli szervezetek toborzási gondokkal küzdenének. Náluk ugyanis nagyon magas a halálozási mutató, és a hősi halál vágya érezhetően alábbhagyott Szomáliában.

Miért nem épülnek utak? Miért nincs megfelelő infrastruktúra? Mert a segély pénzek jórészét lenyúlják. Ezenkívül nincs közbiztonság. Még az elnöki palotát is támadás érte nemrég. A gyanú szerint a támadókat belülről segítették. Ilyen körülmények között aligha lehet arra számítani, hogy gyorsan megváltozzon a helyzet Szomáliában, ahol több mint húsz éve kezdődött el a polgárháború és ahol még mindig külföldi csapatok tartják fenn a rendet a fővárosban is. Vidéken pedig a klánok uralkodnak, melyek más lehetőségek híján a megélhetési bűnözést támogatják, vagyis a kalózkodást, az elefántcsont csempészetet vagy épp a kábszer kereskedelmet Szomáliában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez