Nem enyhítették a népirtással vádolt ruandai tábornok büntetését

Helybenhagyta az ENSZ által az 1994-es ruandai népirtás kivizsgálására Tanzániában felállított nemzetközi törvényszék (ICTR) hétfőn a ruandai hadsereg vezérkarának egykori főnökére kiszabott harminc év börtönbüntetést.

 Augustin Bizimungut népirtás, emberiesség elleni bűncselekmény és háborús bűn vádjával állították az arushai törvényszék elé. Az ügyben eljáró bíróság már 2011. május 17-én kiszabta az első fokú ítéletet, a volt tábornok azonban fellebbezett. Az ügyészség az ítélet súlyosbítását próbálta elérni.

Theodor Meron bíró bejelentése szerint az ítéletet másodfokon egyhangúlag helybenhagyta a bíróság.

A ruandai háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék szerint Bizimungu 1994. április 7-én tartott beszédében tuszik meggyilkolására buzdított. A vádak szerint a tábornok már a hadsereg vezérkari főnökévé történt kinevezése, vagyis 1994. április 16. előtt részt vett tuszik lemészárolásában, a kinevezése után pedig megkettőződtek a tömeggyilkosságok.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1994. novemberi határozata alapján létrehozott ICTR feladata a népirtás magas rangú felelőseinek felkutatása és elítélése.

Az Afrika középső részén fekvő, közel 10 milliós országban 1994-ben száz nap alatt mintegy 500 ezer tuszival és 300 ezer mérsékelt hutuval végeztek hutu milíciák. A módszeres mészárlás azt követően vette kezdetét, hogy 1994. április 6-án életét vesztette Juvenal Habyarimana ruandai elnök, mivel lelőtték a repülőgépét a főváros, Kigali közelében. A merényletet követően néhány órán belül a hutu kormány egyes tagjai mozgósítani kezdték a milíciákat, hogy lássanak hozzá a kisebbségben lévő tuszik módszeres lemészárlásához, ami végül több mint 3 hónapon át tartó erőszakhullámhoz vezetett.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez