Az al Shabab vállalta a felelősséget a Mepeketoniban végrehajtott mészárlásért

A radikális iszlamista lázadószervezet legalább 50 emberrel végezett a kenyai tengerparti városban – közölte a kenyai Vöröskereszt. A szomáliai terroristák elsősorban rendőrállomásokat és szállodákat támadtak meg, illetve gyújtottak fel. Az áldozatok mind férfiak, akiket az iszlám nevében gyilkoltak meg.

„Mi hajtottuk végre a támadást múlt éjjel és legalább 20 emberrel végeztünk, köztük rendőrökkel és fegyveres őrökkel”- mondta az AFP hírügynökségnek Abdulaziz Abu Musab az al Shabab katonai szárnyának a szóvivője. Abu Musab elmondta, hogy egy különlegesen kiképzett kommandós egységet küldtek Kenyába, akiknek az volt az elsődleges feladatuk, hogy katonákat és rendőröket öljenek meg Mpekeoniban. „A kommandósaink teljesítették a küldetésüket és sértetlenül visszatértek a bázisukra” – mondta az al Shabab szóvivője, aki megjegyezte, hogy további akciókat fognak végrehajtani Kenyában.

Közben a kenyai rendőrség megerősítette, hogy a szomáliai terroristák kétszer csaptak le. Először Mpekeoniban támadtak, majd a város közelében található Poromoko körzetet is lerohanták, ahol legalább nyolc emberrel végeztek. A kenyai Vöröskereszt információi szerint a két támadásban legalább 50 embert mészároltak le a terroristák. Szemtanúk és a kenyai hatóságok is elmondták, hogy az al Shabab akciója több órán át tartott. A terroristák két szállodát, egy bankot és egy rendőrállomást rohantak le és fegyvereket is zsákmányoltak.

Helyi lakosok elmondták, hogy a terroristák a VB közvetítés idején lendültek támadásba, amikor szinte mindenki a meccseket nézte a TV-ben. A támadók házról-házra jártak és kérdezősködtek. Aki nem tudott válaszolni a kérdésükre, vagy kiderült, hogy keresztény, azt egyből lelőtték. „A férjemtől megkérdezték, hogy mi a vallása, és amikor azt felelte, hogy keresztény fejbe lőtték” – mondta egy áldozat felesége Anne Gathigi. Egy másik helyi lakos, John Waweru pedig elmondta, hogy a terroristák csak azért végezték ki a két bátyját, mert nem beszéltek szomáliaiul. A Breeze View szállodában a terroristák összegyűjtötték a férfiakat, a nőket pedig arra kényszerítették, hogy nézzék végig a kivégzésüket – mondta egy neve elhallgatását kérő rendőrtiszt. A hatóságok és a szemtanúk is megerősítették, hogy a szomáliai terroristák csak férfiakat mészároltak le. Nők és gyerekek nincsenek az áldozatok között.

kenya-attacks

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez