Az illegális kereskedelem veszélyezteti az emberszabású majmokat

Egy globális természetvédelmi szervezet vasárnap a vadon élő csimpánzok, gorillák, bonobók és orangutánok populációinak a virágzó illegális kereskedelem kiváltotta gyors hanyatlására figyelmeztetett.

 Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEA) első, június végén tartott nairobi konferenciája előtt a Great Apes Survival Partnership (GRASP) szervezet kiadott egy közleményt, amely szerint 2014-ben eddig 38 emberszabású majmot koboztak el, ez hetente átlagosan 1,8 egyed, duplája a tavalyi értéknek.

A GRASP szakemberei szerint az illegális kereskedelembe került és elkobozott főemlősök száma azt jelzi, hogy súlyos veszély fenyegeti a vadon élő populációkat.

A szervezet 95 ország, kutatóintézet, természetvédelmi szervezet, ENSZ-ügynökség és magánvállalat egyedülálló szövetsége, célja biztosítani az emberszabású majmok hosszú távú életben maradását, és afrikai, illetve ázsiai élőhelyük megőrzését.

Doug Cress, a szervezet szakembere elmondta, az ENSZ 2013-ban hivatalosan is „súlyos bűncselekménynek” ismerte el az illegális vadkereskedelmet, és ez lesz a központi témája az UNEA nairobi konferenciájának is.

A hatóságok szerint a csempészárunak csak töredékét sikerül elfogni, ezért a GRASP és partnerei azon ügyködnek, hogy létrehozzanak egy, az emberszabású főemlősök illegális kereskedelmével foglalkozó adatbázist, amellyel nyomon követhető a csempészet.

Mindegyik emberszabású majom „veszélyeztetett” vagy „kritikusan veszélyeztetett” és a washingtoni egyezmény (CITES) I. Függelékében kapott helyet.

Az elefántcsonthoz és orrszarvútülökhöz hasonló csempészárukkal ellentétben, az emberszabású majmok nagy részét az országhatárokon belül kobozzák el. 2013-2014-ben az elkobzott áruk csupán 5 százaléka lépte át a nemzetközi határokat.

Cress szerint a főemlősök szociális természete miatt egyetlen elkobzott egyed sok másikat reprezentálhat, amely az aktuális vadászat, sérülések, betegségek vagy a nem megfelelő körülmények miatt pusztult el.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez