Éhezés fenyeget Szomáliában

Sürgős élelmiszer segélyt javasol a Fao Szomáliának, mert a koldusszegény országban pocsék a piaci ellátás. Emiatt emelkednek az árak, melyeket a lakosság nem tud megfizetni a polgárháború után épphogy magához térő országban.

18 millió dolláros rendkívüli élelmiszer segélyt kér az ENSZ élelmezésügyi szervezetének szomáliai megbízottja. A sajtónak elmondta: régóta nem esett az eső, és ennek katasztrofális következményei vannak a termésre. Ezenkívül az iszlamista milíciák mind aktívabbak vidéken, ezért sok helyen a parasztok nem mernek kimenni a földekre dolgozni, mert félnek, hogy golyót kapnak.

2011-ben vonultak be Szomáliába a kenyai, etióp és ugandai csapatok, hogy az Afrikai Egységszervezet kérésére véget vessenek a polgárháborúnak. A városokból sikerült is kiszorítani az Al Shabab dzsihád szervezetet, de vidéken továbbra is igen aktívak az iszlamista gerillák. Az élelmezési helyzet már a kezdetben is nehéz volt, de most egyenesen katasztrofális lett!- hangsúlyozta a Fao megbízottja. A kukorica ára 60%-al, a sorgoé 80%-al emelkedett tavasszal Szomáliában ahol a lakosság többségének szinte semmilyen bevétele sincs. A családok az ENSZ és a kormány segélyekből élnek! A Fao megbízottja azt javasolja, hogy az USA és az Európai Unió raktáraiból küldjék el a 18 millió dollár értékű élelmiszert. Ha ugyanis pénzt küldenek Szomáliába, akkor az szőrén-szálán eltűnik, és szinte semmi sem jut az éhezőknek Szomáliában, Afrika egyik legszegényebb országában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez