Ökológiai katasztrófával fenyeget a varangy-invázió Madagaszkáron

Március óta egyre több helyen találni Ázsiából származó varangyos békát Madagaszkáron. A feltételezések szerint a varangyok távol-keletről érkező konténerekben meglapulva jutottak be a szigetországba. A tudósok ökológiai katasztrófától tartanak, ha nem sikerül mielőbb megfékezni az inváziót.

Az ázsiai varangy egyáltalán nem őshonos állat Madagaszkáron. A tudósok szerint a rendkívül kártékony kétéltű hatalmas veszélyt jelent a szigetország egyedülálló és páratlan élővilágára, ezért azonnal beavatkozást sürgetnek. Az Ausztrál James Cook Egyetem tanára, Jonathan Kolby elmondta, hogy az 1930-as években nádi varangyokat telepítettek be Ausztráliába a kártékony rovarok ellen, de később nyilvánvalóvá vált, hogy ez hatalmas hiba volt. A varangyok ugyanis megállíthatatlanul szaporodtak és betelepítésük óta mindenhol megtalálhatóak Ausztráliában. A számok pedig azóta több millióra nőtt. Az egyetemi tanár felhívta a figyelmet arra is, hogy a varangyok hátán és mellén található mirigyek mérgező váladékot termelnek, amit önvédelemre használnak.

A tudósok azóta kiderítették, hogy Madagaszkáron a nádi varangy egyik kisebbik rokona bukkant fel, amely elsősorban Délkelet-Ásziában őshonos. Ez a faj is mérgező, amely akár 30-40 évig is képes életben maradni. Ráadásul rendkívül strapabíró és szívós állat, amely könnyen alkalmazkodik új környezetéhez. Mérgező váladékuk elsősorban a Madagaszkáron őshonos és sehol máshol nem található madarakra és emlősökre lehet veszélyes. Ezért a megkérdezettek egybehangzó véleménye az volt, hogy mielőbb ki kell irtani az ázsiai varangyokat a szigetországban. Az ausztrálok mellett, az amerikaiak is jelezték, hogy készek segítséget nyújtani és arra sürgették a madagaszkári vezetést, hogy mielőbb tegyenek konkrét intézkedéseket az ügyben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez