A korrupció hátráltatja, a terror elleni háborút Kenyában

Ezt állítja a kenyai kormány egykori tanácsadója. John Githongo szerint a gyengén fizetett rendőrtisztek vagy vámosok információkkal látják el az Al Shabab iszlamista szervezetet, amely sok terrorakciót hajtott végre Kenyában az elmúlt hónapokban.

Hiába költ milliókat a kenyai kormány a terrorizmus ellenes harcra, ha nem fizeti meg az embereit, akik elárulják a hatalom féltve őrzött titkait a terroristáknak mindenekelőtt az Al Shabab terrorszervezetnek. Honnan van pénze az Al Shababnak arra, hogy megvegye a titkosszolgálat vagy épp a hadsereg tisztjeit?

Például az elefántcsont kereskedelemből! Ezt már szinte monopolizálta Kelet-Afrikában a szomáliai iszlamista szervezet, amely háborút hirdetett Kenya ellen. Miért? Mert 2011-ben kenyai csapatok- az Afrikai Egységszervezet kérésére- benyomultak Szomáliába, hogy véget vessenek ott a több mint húsz éve zajló polgárháborúnak. Sikerült is kiszorítani az Al Shababot és a többi iszlamista miliciát a városokból, ám az Al Shabab, amely az Al Kaida kelet-afrikai szárnyának tekinti magát, bosszút esküdött. Azóta egyre másra indítja a terrortámadásokat Kenyában. A leghíresebb az volt, amikor Afrika legnagyobb bevásárló központját foglalták el Nairobiban. 67 ember maradt a romok alatt a többnapos terrorakció után, de az Al Shabab dzsihád harcosai közül senki!
Miért nem?

Mert kiváló információik voltak mindenről? Honnan? Magától a kenyai rendőrségtől és annak is a speciális terrorelhárító részlegétől! Így nem csoda, ha a terroristák sokkal sikeresebbek, mint a terrorelhárító szolgálat Kenyában. A kormányzat annyira feldühödött a terroristák sikerein, hogy elrenelte: minden eszköz jó a terror ellenes harcban! Így megalakult a terrorelhárító halálkommandó! Ezek a csuklyás ítéletvégrehajtók vadásznak a terroristákra, és ha rájuk akadnak, akkor habozás nélkül ölnek! Valóságos háború alakult tehát ki a kenyai kormány és az Al Shabab között, csakhogy az iszlamista szervezet számíthat arra, hogy a hatalom emberei megvásárolhatóak Kenyában! Amíg ez így lesz addig nem várható, hogy eredményesen küzdjön Kenya a terrorizmus ellen!- hangsúlyozta a kenyai kormány egykori terrorelhárító tanácsadója.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez