Kitört az olajláz Kenyában

Kenya, Nairobi – A japán JOGMEC cég és a kenyai Nemzeti Olajtársaság megállapodást írt alá. A jövőben közösen végeznek geofizikai felméréseket az országban.

 

A geofizikai felmérések célja, hogy megállapítsák: hol érdemes olaj és földgáz után kutatniuk a külföldi olajcégeknek. A megállapodás értelmében a japánok és a kenyaiak másfél évig dolgoznak közösen. Kenyában legalább egy tucat olajcég végez kutatásokat és próbafúrásokat az ország tengerparti szakaszán és a szárazföldön. A Magadi-medencében kijelölt 14T blokknál jelenleg a NOCK végez feltárásokat, amire 2010-ben kapták meg az engedélyt. A 14T blokk feltárásában a japán JOGMEC is közreműködik.

Kelet-Afrikában egyébként egyre több vidéken találnak olaj és földgáz lelőhelyeket a külföldi cégek. Legutóbb a Tullow oil Ugandában talált olajat. Mozambik partjainál pedig egy hatalmas földgázmezőre leltek. Kenyában először idén márciusban találtak olajat, az ország északi régiójában. Azt viszont még nem tudni, hogy a talált olajkészlet mekkora, milyen költségekkel termelhető ki, vagyis mekkora értéket képvisel. A Tullow nemrég azt jelentette, hogy a vártnál nagyobb olajlelőhelyre bukkant, de folytatni kell a kutatófúrásokat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez