Amerikai drónok a Csád tó környékén keresik az elrabolt iskoláslányokat

80 amerikai katona érkezett Csádba, hogy elősegítse a Nigériában elrabolt több mint kétszáz iskoláslány felkutatását. Az amerikaiak drónokat telepítenek Csádba, hogy közelről figyelhessék a Csád tó környékét, ahol valószínűleg az iskoláslányokat rejtegeti a Boko Haram.

A nigériai drón támaszpontok túlságosan messze vannak a Csád tótól, ezért kevéssé hatékonyak a Boko Haram ellen, amely az ország északi részén működik igazán aktívan közel a csádi és kameruni határhoz- magyarázta az amerikai hadügy afrikai ügyekkel foglalkozó szakértője. Közölte: 40 amerikai a drónokkal foglalkozik Csádban, a 40 másik pedig őket védelmezi. Amerika minden megtesz a lányok kiszabadítása érdekében, de szárazföldi akció semmiképp sem lesz!
Miért nem? Mert az iskoláslányokat valószínűleg már több csoportra osztották, így egyetlen akcióval nem lehetne kiszabadítani őket. Ezen kívül az amerikai hadügyi szakértő emlékeztetett arra, hogy mi történt Algériában egy gáztelepen 2013-ban. Akkor az algériai hadsereg megrohamozta az iszlamista milícia által elfoglalt gáztelepet. Az eredmény: több mint negyven halott! Köztük nagyon sok külföldi túsz! Ezt mindenképp el akarjuk kerülni! Ezért küldtünk túsz tárgyalókat is Nigériába! – hangsúlyozta az amerikai hadügyminisztérium afrikai ügyekkel foglalkozó szakértője Washingtonban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez