Terror előrejelzés Kampalában

Az Al-Shabab és más önállósodott terror szervezetek (Boko Haram) számlájára írható cselekmények száma folyamatosan nő Kenyában, Nigériában és szerte Afrikában. A jól képzett és technikailag is fejlett harcosok olyan akciókat hajtanak végre, amelyek teljesen kiszámíthatatlanok idő és hely tekintetében. Mivel külsőleg nincs különbség a civil polgár és a terrorista között, így könnyen elvegyülhetnek, mozoghatnak bárhol és bármikor szerte a világban, de főként Afrikában.

A többfelé kialakult háborús konfliktusok (Líbia, Egyiptom, Mali, Csád, Szomália, Közép-afrikai Köztársaság, Dél-Szudán) káosza is ezeket a szervezeteket segítik, mivel a határokon folyamatosan özönlő menekültek között gond nélkül szivároghatnak át bárhol és bárhová a fekete kontinensen. A polgári lakosságot és civil embereket támadnak, hogy félelmet és rettegést keltsenek, ami tovább növeli hatalmukat és erejüket. A pénzügyi bázisukat emberrablásokból, rablótámadásokból, védelmi pénzek begyűjtéséből, emberkereskedelemből és egyéb titkos pénzügyi támogatásokból teremtik elő.

Mára a Világ egy emberként harcol a terrorizmus ellen. A Világszervezetek és nemzetközi rendvédelmi szervezetek fő prioritása, elsőrendű célja, ezeknek a harci cselekményeknek az előrejelzése, megakadályozása és visszaszorítása.

A nagyobb szervezést nem igénylő, könnyen elérhető célpontok között találjuk Kenyát és Ugandát. A két állam alkotja azon haderő gerincét, amelyre az Egyesült Államok és Európa próbál helyileg támaszkodni és csapást mérni a terroristákra több fronton is. Az Al-Shabab bosszút esküdött a két kelet-afrikai állam ellen a Szomáliai katonai részvételért.

A tavaly szeptember 21.-én Nairobiban elkövetett bevásárlóközpont elleni támadás óta, további öt harci cselekményt követtek el, csak Kenya fővárosában és Mombassában. A Labdarúgó Világbajnokság idején történt kampalai robbantásokat követően pedig már többször adtak ki, terror figyelmeztetést Ugandára is. Titkosszolgálatok és fedett információs szolgálatok által gyűjtött adatok alapján, menet közben hiúsítottak meg terrorista akciókat, ahol több személyt őrizetbe vettek és fegyvereket, robbanóanyagot foglaltak le.

Idén februárban az amerikai nagykövetség figyelmeztetést adott ki Kampala városra és egyes közintézményekre. Várható célpontnak jelölték meg az Ugandai Nemzeti Múzeumot, iskolákat, üzemanyag tároló üzemeket és templomokat.

Az Ugandai Rendőrség szóvivője Fred Enanga megerősítette, hogy a friss ENSZ hírszerzési és belga titkosszolgálati jelentések alapján újabb akció várható május közepe és június vége között a fővárosban. Az Al-Shabab meg nem nevezett forrásának beszámolója körvonalazta az akció konkrét kivitelezési tervét is. A forgatókönyv szerint, egy vagy több műszaki hibát szimuláló teherautóval vagy megrendezett balesettel teljesen felduzzasztják, lebénítják az egyébként is túlzsúfolt belvárosi közlekedést. A reggeli vagy délutáni csúcsforgalom egyébként is ezreket kényszerít hosszú órákra a forgalomban való vesztegelésre. Ezzel a katonai vagy rendőrségi beavatkozás lehetőségét is elzárják, mivel a kialakuló torlódások megakadályozzák a gyorsreagálású erők helyszínre szállítását. A csúcsponton pedig válogatás nélkül gyilkolhatják az autókban rekedt embereket, majd munkájuk végeztével felszívódhatnak a városi épületekkel eltakart terepen.

A rendőrség megerősítette a jelenlétet a kereszteződésekben és láthatóan erősen felfegyverkezve várják a támadást. Jelenleg senki és sehol nem érezheti biztonságban magát Ugandában, sem Kenyában, mert képtelenség megvédeni minden sikátort, minden sarkot a városokban. Háborúban állunk a terroristákkal és a terrorizmussal, már csak az a kérdés, hogy mikor találjuk szemben magunkat egy harcos fegyverének csövével, vagy egy robbanás okozta detonációval. Talán a legfélelmetesebb az egészben, hogy senki nem mutatja, hogy aggódna, vagy változtatna, mondjuk a napi rutinon. Úgy tűnik az emberek felkészültek.

bbbb

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez