Nagy tervek komoly félelmekkel, szállodaipari konferencia Nairobiban

Kenya, Nairobi – A nagy nemzetközi szállodaláncok Afrikára figyelnek és a közeljövőben minél több szállodát szeretnének nyitni a kontinensen.  A tervek szerint 40 ezer szobával bővítenék a jelenlegi kínálatot, hogy minél több turistást tudjanak elszállásolni. A kontinens teljes GDP-ének 9%-át az idegenforgalom adja.

 Legutóbb Kenya fővárosában adták át Afrika egyik legexkluzívabb szállodáját.  Sok befektető viszont óvatos, mert még mindig rengeteg a rizikó. A konferencia célja az volt, hogy megvitassák, miként lehetne felpörgetni az idegenforgalmat és hogyan lehetne minél több beruházót csábítani a kontinensre. Szakértők elmondták, hogy Afrika középosztálya hamarosan megteheti, megengedheti magának azt, hogy utazzon és szállodában pihenjen meg. A szállodatulajdonosok ugyanakkor azzal is tisztában vannak, hogy Afrikában még mindig nagy sok üzleti kihívással kell szembenézni, ami lassítja a beruházásokat. Ilyen például a földvásárlás és a különböző engedélyek beszerzése. Emellett az építkezések is rendkívül lassan haladnak. Christian Karaoglanian, a francia Accor szállodalánc fejlesztési igazgatója elmondta, hogy az Etiópiában öt éve építik a szállodájukat, míg Nigériában három évvel csúsztak meg a munkálatok.  A francia cég t a nehézségek ellenére több projektet is indított Afrikában és jelenleg körülbelül 5000 szobát épít. De az Accor igazgatója megjegyezte, hogy az ázsiai piacot még mindig fontosabbnak tartják az afrikainál. A kontinens biztonsági helyzete is szóba került a konferencián.  A Nairobiban található Sankara szálloda vezetője, Moshi Perera elmondta, hogy régen nagyobb igény volt a luxus szállodákra, de az elmúlt években egyre több szálloda vált terrorista merényletek célpontjává. Ezért magas falakat kell felhúzni, biztonsági berendezéseket kell beépíteni, és őrszemélyzetet kell felvenni, ami növeli a kiöltségeket. Alex Kyriakidis, a Marriott elnöke is megerősítette, hogy az afrikai beruházások esetében komoly szerepe van a biztonsági helyzetnek és a politikai környezetnek is. Példaként hozta fel az egy éve kirobbant „Arab Tavasz” forradalmi hullámot Észak-Afrikában. Egyiptomban például teljesen padlóra került az idegenforgalom, miután az ország politikai krízisbe süllyedt. Ezért sok befektető szerint Kenya léphetne Egyiptom helyére. Szakértők viszont figyelmeztetek arra, hogy a legutóbbi elnökválasztáskor véres zavargások robbantak ki az országban.

A Hilton cégnek 9, a Movenpicknek 12, a Radisson Bluenak 14 és az Ibisnek 19 szállodája van Afrikában, de ezeknek a többsége Észak-Afrikában található. Nigériában épül a legtöbb szálloda, összesen 43, de az építkezések többsége csúszik, mert hatalmas a korrupció. Az helyi építőipari munkások pedig nem elég képzettek. Emiatt sok komoly szállodalánc inkább más kontinensen próbál szerencsét. Ennek ellenére sokan optimisták és azt remélik,  a befektetők a nehézségek ellenére is úgy döntenek, hogy Afrikában próbálnak szerencsét..

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez