FBI ügynökök az elrabolt lányok nyomában, Nigériában

Négy FBI ügynök, 17 katonatiszt és 5 külügyér alkotja az amerikai terrorellenes csapatot Nigériában- közölték Washingtonban. Az NBC televízió szerint amerikai felderítő gépek és műholdak vizsgálják azt a területet, ahol a több mint kétszáz diáklányt elrabolták Nigéria északi részén.

Nagyítóval elemzik azt a videót a CIA specialisták, melyen Abubakr Shekau, a Boko Haram főnöke fogolycserét ajánlott. Amerikai, brit és francia terrorelhárító egységek már a helyszínen vannak. Izrael és Kína is felajánlotta, hogy speciális alakulatot küld az diáklányok felkutatására.
Szombatra terrorelhárító csúcstalálkozót szervez Franciaország és Nigéria Párizsban. Ezen a Nigériával szomszédos államok vezetői is részt vennének: Nigerről, Csádról, Beninről és Kamerunról van szó. A Boko Haram ugyanis már egész Nyugat Afrikát fenyegeti. Az iszlamista szervezet fiatal gengsztereket toboroz a szomszédos országokban, melyeket megpróbál destabilizálni. A Boko Haram iszlamista államot akar létrehozni először Nigéria északi részén, majd ezt kiterjesztené minden olyan területre, ahol nagyszámú muzulmán él.

A Boko Haramnak jó kapcsolatai vannak az Al Kaidaval és az Al Shabab milíciával is. A szervezet jó kapcsolatokkal rendelkezik Nigériában is, ahol sok kéme ügyködik a hadseregben és a titkosszolgálatnál is. A lányok elrablása megmutatta, hogy a Nigéria hadsereg és a titkosszolgálat tehetetlen a Boko Harammal szemben, amely viszont példát akart statuálni! Egyrészt meg akarta mutatni az erejét a több mint kétszáz lány elrablásával. Másrészt pedig igazolni akarta elnevezését: a Boko Haram haussza nyelven annyit jelent, hogy Tilos a nyugati nevelés! Vagyis lányoknak nincs helyük az iskolában! Ezért is emelt szót a nigériai diáklányok ügyében Malala Yousafzai, a pakisztáni diáklány, akit a tálibok fejbelőttek, mert azért küzdött, hogy a lányok is tanulhassanak egy muzulmán országban, mint Pakisztán.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez