Kenyai-kínai együttműködés az elefántcsont-csempészet ellen

Erről beszélt Li Kocsiang kínai kormányfő, aki Uhuru Kenyatta elnök társaságában Nairobi nemzeti parkjában elment ahhoz az emlékűmhöz, melyet az elkobzott elefántcsont elégetésének helyén emeltek.

25 tonna elkobzott elefántcsontot égettek el 25 évvel ezelőtt a Nairobi Nemzeti Parkban az akkori kenyai államfő utasítására. Ma emlékmű őrzi az első ilyen nagyszabású akció emlékét Nairobiban, ahol Li Kocsiang kínai miniszterelnök hangsúlyozta: közösen veszik fel a harcot az elefántcsont-csempészet ellen! Kínában fehér aranynak hívják az elefántcsontot, és hatalmas rá az igény. Az orvvadászok és a csempészek Kenyában és más afrikai országokban elsősorban a hatalmas kínai piacra dolgoznak. Li miniszterelnök Kenyában elmondta: idén először Kínában is ünnepélyesen elégettek 6,1 tonna elkobzott elefántcsontot!

Mindennek ellenére az elefántok kilövése, és az elefántcsont Kínába csempészése folyik tovább, mert hatalmas üzletről van szó. Becslések szerint 10 milliárd dollárt is meghaladja az Afrikából Ázsiába csempészett elefánt agyar és rinocérosz szarv szállítmányok értéke. Ha a kínai rendőrség aktívabban fellép az elefántcsont-csempészet ellen, akkor ez sok elefánt életét mentheti meg Afrikában. Pekingben a törvényhozás nemrég úgy döntött, hogy a jövőben államhivatalnokok nem kaphatnak, és nem ajándékozhatnak elefántcsontból készült tárgyakat ajándékba. Ez is korlátozhatja az elefántcsont piacot Kínában, amely a legnagyobb felvevő piaca az Afrikából illegálisan kicsempészett elefántcsontnak az egész világon.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez