Ha megválasztanak, akkor nem a hadsereg fog uralkodni Egyiptomban!

Ezt ígérte Sissi marsal, aki sajtóértekezleten ismertette elképzeléseit a május végi elnökválasztás előtt. Sissi buktatta meg Morszi elnököt, aki a Muzulmán Testvériség támogatásával lett Egyiptom első demokratikusan megválasztott elnöke.

Ha én leszek az elnök, akkor a Muzulmán Testvériség semmilyen szerepet sem játszhat majd Egyiptomban!- hangsúlyozta Sissi marsal, aki azért mondott le a hadsereg főparancsnokának tisztéről, hogy indulhasson az elnökválasztáson. Kevesen kételkednek abban, hogy Sissi meg is nyeri majd a választást, de senki sem tudja: mi lesz utána?!
A Muzulmán Testvériséget terrorista szervezetnek nyilvánították Egyiptomban, ahol több mint 1400 Morszi párti tüntetőt ölt meg a hadsereg és a rendőrség. Több mint 15 ezer ember van börtönben Morszi hívei közül. Sokszázat- köztük a Muzulmán Testvériség vezetőjét, Badiet- halálra ítéltek. Válaszul szinte minden héten merényleteket követnek el iszlamista milíciák a hadsereg és a rendőrség ellen Egyiptomban. Támadás célpontja a kopt keresztény kisebbség is, amely támogatja Sissi-t, akitől védelmet remél az iszlamista szélsőségesekkel szemben.
Sissi számíthat az Egyesült Államok és Szaúd Arábia támogatására. Erre szüksége is lesz hiszen Egyiptom komoly gazdasági gondokkal küzd. A legfőbb probléma a szegénység! A kormány rengeteget költ arra, hogy az alapvető élelmiszerek és a rezsi megfizethető legyen a szegények számára is. Ehhez szüksége van az IMF, az USA és Szaúd Arábia támogatásra. Amerika csaknem évi 1,5 millió dollárral támogatja Egyiptom hadseregét, melynek még nem is oly rég Sissi marsal volt a főparancsnoka. Ezért sokan kétségesnek tartják Sissi ígéretét, hogy megválasztása esetén nem a hadsereg kormányozza majd Egyiptomot, ahogy az Nasszer, Szadat vagy Mubarak alatt történt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez