Diákok haltak meg egy tüntetésen Etiópiában

A tiltakozó megmozdulás a fővárostól 125 km-re található Ambóban történt. Az etióp hatóságok nyolc halálos áldozatról számoltak be, míg a helyek azt mondták, hogy legalább 47-en veszítették életüket, amikor a biztonsági erők erőszakkal próbálták elfojtani a tüntetést. Szemtanúk közben megerősítették, hogy a biztonságiak éleslőszert is bevetettek a tüntetők ellen.

Helyiek a BBC-nek azt mondták, hogy a városban hétfőn kezdődtek a kormány-ellenes megmozdulások, amit helyi egyetemisták szerveztek. Az első napon állítólag négy egyetemista veszítette életét a rendőrökkel vívott utcai összecsapásban. Szemtanúk viszont elmondták, hogy másnap a rendőrök nagy erőkkel vonultak ki, hogy elfojtsák a tüntetést. Több szemtanú is megerősítette, hogy a rendőrök éleslőszert vetettek be és legalább 43 emberrel végeztek aznap. Az etióp vezetés csupán nyolc halálos áldozatról számolt be. Egy helyi egyetemista lány viszont azt mondta a BBC-nek, hogy ő legalább 20 holttestet számolt össze az utcán. A tüntetések miatt a városban gyakorlatilag megállt az élet. Az üzletek, boltok, bankok és piacok mind bezártak. A helyi egyetem pedig felfüggesztette az oktatást.

Az egyetemisták azért vonultak az utcára, hogy tiltakozzanak a kormány „integrációs fejlesztési terve ellen”, amely kiszélesítené a főváros fennhatóságát, illetve befolyását Oromia tartomány több körzetére. A Think Africa Press információi szerint a heves indulatokat kiváltó terv 36 települést vonna a főváros fennhatósága alá, amit a helyiek elutasítanak, mert szerintük a terv súlyosan sérti az oromo népcsoport függetlenségét. Az oromók Etiópia legnagyobb népcsoportja, akik saját nyelvvel, kultúrával és identitással rendelkeznek. Az etióp főváros is Oromia tartományban található, de önálló közigazgatási területnek számít, ahol túlnyomó részt az amhara népcsoport tagjai élnek. Az oromók azt sérelmezik, hogy az amharák folyamatosan azon fáradoznak, hogy kiszorítsák őket a kormányból, a közigazgatásból és lakóhelyeikről. Etiópiában az általános elterjedt vélemény szerint az amharák mindig is uralkodó csoport volt, amely évszázadokig tartotta elnyomás alatt a többi népcsoportot, köztük az oromókat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez