Júniusban választanak elnököt Mauritániában

A mauritániai elnöki hivatal közölte, hogy az elnökválasztást június 21-re írták ki. A jelölteknek pedig május 8-ig kell leadniuk a nevezési lapjaikat, hogyha indulni szeretnének a megmérettetésen.

Eddig még csak Biram Ould Abdeid ellenzéki politikai aktivista jelentette be, hogy indulni fog a választáson. Mohamed Ould Abdel Aziz elnök viszont még nem erősítette meg részvételi szándékát. Politikai elemzők és az ellenzéki pártok viszont biztosra veszik, hogy az elnök részt vesz a választáson, amit nagy valószínűséggel meg is fog nyerni. Szerintük az elnök csak húzza az időt és majd csak az utolsó pillanatban jelenti be, hogy részt kíván venni.

Mauritániában a választás miatt rendkívül feszült a helyzet. Az ellenzéki pártok valódi és átfogó politikai reformokat és választási törvényt követelnek a kormánytól, mert szerintük a jelenlegi szabályok csak is az elnöknek kedveznek. Az ellenzék azt is kifogásolja, hogy a választási biztosságban gyakorlatilag egytől-egyig az elnök emberi ülnek. Szerintük ez komoly aggodalmakra ad okot és befolyásolja a választás tisztaságát.

A kormány korábban belegyezett, hogy a választások előtt politikai reformokat vezessenek be, de az ellenzékkel folytatott párbeszéd különböző okok miatt megszakadt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez