Fával fűti gazdaságát Kamerun

Kamerun, Yaoundé – Faeladással gyorsítaná a gazdasági növekedést a kameruni kormányzat. A nemzeti össztermék növekedési ütemét 5,1 százalékról 6,1 százalékra emelnék.

Több mint negyedével növeli a faértékesítését a kameruni kormányzat. Az idei 2,3 millió köbmétert 600 ezer köbméterrel fejelik meg, hogy a jövő év végére a 2,9 millió köbméteres célt elérjék. A növeléstől a gazdaság növekedési ütemének gyorsulását várják.

A kameruni fagazdálkodás éves szinten 82 millió dollár bevételt eredményez a központi költségvetésnek, ez a gazdaság teljesítményének 6 százaléka. A faexport fő iránya az Európai Unió.

Több értékes fafajta kereskedelme azonban továbbra is tilos. Ezek közül kettő, a bubinga és wengue értékesítése csak azután kezdődhet újra, szigorú felügyelet mellett, ha felkerülnek a veszélyeztetett fajták nemzetközi kereskedelmi listájára. A folyamat végén azonban csak előre meghatározott mennyiséget lehet majd kitermelni és értékesíteni. Ezeket a kvótákat már kiosztotta a kameruni erdészeti minisztérium. A tárca és a hatóságok azonban inkább a helyben feldolgozást támogatják.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez