Orvvadászati rekord Kenyában

Idén már legkevesebb 18 rinocéroszt és 50 elefántot lőttek ki az orvvadászok Kenyában. A kormány átveszi a vadasparkok felügyeletét- 5 tisztségviselőt felfüggesztettek, mert az orvvadászat elleni háború vesztésre áll.

A valóságos szám valószínűleg jóval magasabb az orvvadászat tekintetében- állítják szakértők, akik szerint több tucat orvvadász banda büntetlenül gyilkolja az orrszarvúkat és az elefántokat! Kenya valóságos központja lett a nemzetközi elefántcsont kereskedelemnek. A szinte kielégíthetetlen kínai kereslet miatt az orvvadászok rekord tempóban irtják a vadállományt Kenyában és más afrikai országokban.
Kínában törvény készítenek elő az állatvédők: ez megtiltja azt, hogy állami ajándékként elefántcsont tárgyakat adjanak egymásnak a vezető funkcionáriusok. A fehér arany-, ahogy Kínában az elefántcsontot hívják- nemcsak dísztárgy, hanem jó befektetés is! A jüant ugyanis nehéz hivatalosan dollárra váltani, de az elefántcsont feketepiaca virágzik!

Ebben a helyzetben a kenyai kormány úgy döntött: közvetlenül irányítja ezután a vadasparkokat. 50 új járművet szereznek be és több száz új munkatársat vesznek fel, hogy elriasszák az orvvadászokat. A korrupció kérdését nem nagyon firtatják hivatalosan, holott köztudott: az orvvadászok lefizetik a hatóságokat, hogy ne zavarják a felügyeletük alá tartozó rinocéroszok és elefántok legyilkolását! Az öt felfüggesztett tisztviselő ellen egyelőre nem fogalmaztak meg korrupciós vádat. Kenyában attól tartanak, hogy ha ilyen ütemben folytatódik az orvvadászat, akkor hamarosan nem maradnak rinocéroszok és elefántok, melyeket be lehetne mutatni a turistáknak a vadasparkokban. Ezért ígér most a kormány kemény fellépést az orvvadászat ellen. A gond csak az, hogy ígéret már sok volt, közben pedig az orvvadászok rekord tempóban ölik a rinocéroszokat és az elefántokat Kenyában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez