Tömeges letartóztatások Kenyában, az ENSZ aggódik

A kelet-afrikai országban egy hét alatt körülbelül 2000 embert tartóztattak le, főként szomáliai menekülteket. Kenyában fokozott biztonsági intézkedések vannak érvényben, miután az utóbbi időkben egyre több terrorista akció történt az országban. A támadások többségét a szomáliai al Shabab radikális iszlamista lázadó szervezet hajtotta végre.

Az ENSZ menekültügyi szervezete komoly aggodalmainak adott hangot, miután a kenyai rendőrség tömeges letartóztatásokat hajtott végre a fővárosban. A rendőrök elsősorban a főváros „Kis Mogadishuként” elhíresült Eastleigh negyedében razziáztak, ahol nemrég hat ember halt meg egy gránáttámadásos merényletben. Eastleigh negyedben főként szomáliai menekültek élnek és a többségük illegálisan tartózkodik az országban. A kenyai hatóságok információi szerint a menekültek között rengeteg az al Shabab szimpatizáns, ezért házról-házra, utcáról-utcára fésülik át a környéket és mindenkit igazoltatnak, akik az útjukba kerülnek. A BBC helyi tudósítója közben azt jelentette, hogy a letartóztatott személyeket egy stadionban és rendőrőrsökön tartják fogva. Egyes hírek szerint a rendőrség által elhurcolt menekültek között gyerekek és nők is vannak.

Közben az UNCHR felszólította a kenyai hatóságokat, hogy tartsák tiszteltben az emberi jogokat, a fogva tartott személyeknek biztosítassanak normális körülményeket és tartózkodjanak mindfajta diszkriminációtól. A szomáliai nagykövet elmondta, hogy megbeszéléseket folytatott a kenyai belügyminiszterrel a letartóztatásokról. A nagykövet információi szerint eddig körülbelül 2000 szomáliait tartóztattak le a kenyai rendőrök az egyhetes razzia során, de számos ugandai, dél-szudáni, etióp és eritreai személyt is őrizetbe vettek. A kenyai rendőrség viszont nem adott ki tájékoztatást arról, hogy pontosan hány embert tartanak fogva. Masoud Mwinyi a rendőrség szóvivője a BBC-nek azt mondta, hogy a biztonsági intézkedéseket még folytatják, ezért nagy a valószínűsége annak, hogy még több illegális bevándorlót fognak letartóztatni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez