Robotok irányítják a forgalmat a Kongói DK-ban

Bár a világ fejlett államaihoz képest Kongó még messze van, a közlekedési lámpák fejlesztésében biztosan megelőzött sokakat, legalább is, ami az ötletelést illeti. Az afrikai ország két városában intelligens robotra cseréltek le régi, lepukkant jelzőlámpákat. A napelemmel működő berendezéseket nők tervezték.

Az első két forgalomirányító robotot Kongó fővárosában, Kinshasában állították üzembe tavaly. Most pedig az ország második legnagyobb városa, Lubumbashi is kapott egyet.

Az első látásra bizarrnak tűnő szerkezetek napelemmel működnek, kamera is van bennük. A robotok mozognak: szembe fordulnak és pirosat mutatnak az egyik irányban, eközben a másik irányba felemelik a karjukat, amelyen zöld lámpa lóg, vagy éppen fordítva. A „vállrésznél” elhelyezett fények szolgálnak a gyalogosok irányítására.

A berendezéseket a Woman Technologies nevű csoport női mérnökei tervezték Kongóban. Vezetőjük azt mondta: az az álma, hogy egyszer New Yorkban is viszont láthasson ilyen robotot „Made in Congo” felirattal.

Kétkedők persze itt is vannak: van, aki azért aggódik, hogy senki sem vigyáz majd a robotokra, Lubumbashiban sok jelzőlámpa megy ugyanis tönkre.

Az újításról a BBC oldalán írnak különböző kongói hírforrások alapján, de a CCTV kínai hírtelevízió afrikai adásában is beszámoltak róla. (HVG.hu)

Par7770683

rob3

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez