A puccsista tábornok befejezte éhségsztrájkját Maliban

Mérges kígyó bukkant fel Amadou Sanogo tábornok cellájában, de az elit katona résen volt, agyoncsapta a kígyót! Ezzel véget is ért éhségsztrájkja, amellyel azt akarta elérni, hogy visszavigyék a fővárosba, Bamakoba.

Miért ül Sanogo tábornok, aki egyszerű kapitányként vezényelte a puccsot 2011-ben? Mert a puccs során legkevesebb egy tucat vörös sipkás elit katonát lemészároltak az ő ejtőernyősei. A vörös sipkás alakulat volt az államfő testőr gárdája. Az akkori államfőt sikerült megbuktatnia Sanogo kapitánynak, aki hamarosan tábornokká lépett elő. Csakhogy közben a hadsereg szétesett.

Ezt használták ki a tuareg és az iszlamista milíciák, melyek harc nélkül elfoglalták Mali északi részét. Csak francia segítséggel sikerült kiszorítani őket innen. Franciaország egyik fő követelése volt: állítsák bíróság elé a puccsista tisztet, aki tönkretette hazája hadseregét épp akkor, amikor arra a legnagyobb szükség lett volna. Az új, demokratikusan választott vezetés le is tartóztatta Sanogo tábornokot, akit kezdetben Bamakoban tartottak fogva. De mivel tartottak tőle, hogy ejtőernyősei esetleg kiszabadítják, ezért vidékre küldték. Most a fővárostól 140 kilométerre tartják fogva a puccsista tábornokot, aki véget vetett éhségsztrájkjának Maliban.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez