Kulináris ugandai étel, a Luwombo, vagy más néven Oluwombo

Ha szereted a szub-szaharai Afrika ízeit, konyháját, akkor szeretni fogod ezt az ételt. Az elkészítéséhez szükséges zöld növényi levelet gyakran találjuk tropikus területeken, ahol banánt és főzőbanánt is termesztenek. Ebben a konyhai műfajban elterjedt, hogy húst vegyítenek füstölt hallal, ami egyfajta afrikai “Surf & Turf” stílust teremt. A Luwombo/Oluwombo tradicionális ugandai fogás. Királyi étek, amit a mai időkben már hétköznap is fogyasztanak, szerte az országban.

 

„A világegyetemnek csak az élet ad értelmet, és minden, ami él, táplálkozik.”

Anthelme Brillat-Savarin

Első feljegyzett emlék a banánlevélben párolt kreációról 1887-ben volt. Kabaka Mwanga (Buganda) király személyi szakácsa előszeretettel készítette, a vízi –és szárazföldi állatok húsából, valamint zöldségekből összeállított csomagot. Az étel alapjának marha, csirke, disznó, vagy kecskehúst használhatunk, amelyek könnyen beszerezhetőek bármelyik helyi, vagy nemzetközi piacon. Ínyenceknek extra opció lehet a füstölt hal, ami igazán egyedivé teszi az ételt. Tájegységenként találhatunk egyéb változatokat, ahol még akár füstölt hússal is főzik a Luwombo-t. A nyugat-afrikai országokban, mint például a Kongói Demokratikus Köztársaságban is készítenek ugyanilyen főételt, ott Liboke-nak hívják.

A banánlevél, mint természetes kukta körbefogja és lezárja az alapanyagokat, amelyek lassú, illetve közepes tűzön párolódnak össze és így adnak egy speciális gasztronómiai íz-orgiát. Az eredeti Luwobo-t, gödörbe ásott izzó parázson elhintett homokra helyezték, ami egyenletes hőt biztosított a fűszerezett ízek házasításához. Ma már leegyszerűsített módon, faszénen, vagy lábosba helyezett homokon készítik.

„Az asztal örömeit minden életkorban, minden társadalmi helyzetben, minden országban és minden nap lehet élvezni; ez az élvezet társa lehet minden egyéb gyönyörűségünknek, és az utolsó, mely megmarad és vígasztal akkor, mikor a többi örömünket már elvesztettük.”

Anthelme Brillat-Savarin

Ha sikerült eléggé felborzolnunk az ízlelőbimbókat, íme néhány kép, hogy könnyebben magunk elé képzelhessük ezt az ínyencséget!

fotó13

fotó14

arton1567

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez