Komoly büntetést kapott egy kínai olajtársaság Csádban

1,2 milliárd dollárt kell fizetnie a kínai CNPC-nek, mert súlyosan károsította a környezetet az olajkitermelés során Csádban. Az erről szóló döntést a környezetvédelmi miniszter írta alá.

Augusztusban leállították a kínai CNPC összes tevékenységét Csádban, mert a cég egyáltalán nem tartotta be a környezetvédelmi szabályokat. Árkokban és szabadtéri tárolókban tartott olajat, amely beszivárgott a talajba, és teljesen tönkretette azt! Később, amikor a kormány figyelmezette a kínai céget a hiányosságokra, akkor a csádi munkásokat minden védőfelszerelés nélkül küldte a kritikus pontokra, kockára téve ezzel az egészségüket. Októberben újra engedélyezték a kínai CNPC olajkitermelését, de elrendelték a cég üzleti könyveinek a felülvizsgálatát. Ennek eredménye a most bejelentett 1,2 milliárd dolláros megabírság, melyet a kínai cég nagy valószínűséggel nem fog befizetni a csádi kasszába.
A kínai CNPC 2003 óta termel ki olajat Csádban. Mostanában csökkentette a kitermelést, de nemcsak a környezeti problémák miatt, hanem azért, mert az öregedő kutakban egyre kevesebb az olaj. Kínai cégek aktívan részt vesznek az olajkitermelésben, a két Szudánban is. Mindkét Szudánban közös olajkitermelő vállalkozásokat is működtetnek helyi cégekkel éppúgy, mint Csádban, ahol most 1,2 milliárd dolláros környezetvédelmi bírságra ítélték a kínai CNPC-t.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez