Újabb emberevőt fogtak

Uganda Tanzániai határának közelében található Nakivale –tóban emberevő krokodilok tanyáznak.

Az országot kormányzó „Munyankole törzs” központjának számító Mbarara várostól délkeletre található természetes vízi faunában egyre nagyobb gondot okoznak a veszélyes hüllők. Az elmúlt három évben folyamatosan érkeztek a jelentések az embereket elragadó krokodilokról.

A környezetvédelmi felügyelőknek sikerült a helyszínen (Isingrio körzetben) elfogni egy 35 éves, megközelítőleg ezer kg súlyú krokodilt. Noel Abaho az UWA (Uganda Wildlife Authority) munkatársa, aki a problémás állatok felügyeletének körzeti megbízottja a Mburo-tavi környezetvédelmi területen elmondta, hogy feltehetőleg a lekövetett és elfogott egyed mintegy 16 ember elpusztításáért tehető felelőssé az elmúlt három évben. Az áldozatok között falusi gyermekek és halászok voltak Rukiinga és Kahirimbi tóparti területeiről. A települések közössége fellélegzett az elfogás hírére, mivel az elmúlt éveket rettegésben töltötték. A Környezetvédelmi Hatóság szóvivője ígéretet tett a további akciók és megfigyelések folytatására, mivel feltételezhetően több hüllő is veszélyessé válhat az állatok szűkülő élettere és az emberek közelsége miatt.

Az Ugandai Vadvédő Hatóság szakértői figyelemmel kísérik a támadásokat és megpróbálják beazonosítani és felkutatni a lakosságra veszélyesnek ítélt egyedeket. Így tettek évekkel ezelőtt is, amikor a 65 éves Benjamint fogták be 50-60 km-re Jinjától, a Viktória-tavon. A koros ragadozó számláján addigra már 18 véres támadás szerepelt. Az állatot jelenleg is egy krokodilfarmon tartják fogva Kampalától 68 km-re, az Egyenlítő közvetlen közelében. Oktatási –és turisztikai célokra használják, ami a helyi környezet és természetvédelmi szabályoknak megfelel. Jelenleg egyetlen egy krokodilfarmnak van engedélye a hüllő tojások begyűjtésére a Níluson (Murchinson vízesés és Albert-tó közötti szakaszon). A vadvédők ellenőrzése mellett évente ezer darab tojást gyűjthetnek be, majd kikeltetve, két-három éves korukban, a méret határt elérve, 20%-ukat engedik vissza a természetes élőhelyükre. A megállapított arány magasabb, mint amit a természet produkálna, így folyamatosan növekszik és fenntartott az ugandai nílusi krokodilok populációja. Az itt tapasztalt vadvédelmi szabályozás és a törvények betartatása tökéletes példával járhatna elöl a környező afrikai országok számára, ahol sokszor semmibe veszik sőt üzleti okokból pusztítják földünk kihalófélben lévő állatait.

P1290796

P1290783

P1290777

fotó

Benjamin foga

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez